Electrabel snoeit in centrales
De elektriciteitscentrale van Ruien bij Ronse gaat volledig dicht. Foto: Eric Peustjens
Electrabel heeft besloten om de elektriciteitscentrale van Ruien, een deelgemeente van Kluisbergen, volledig te sluiten. Dat hebben de vakbonden vanmorgen te horen gekregen tijdens een bijzondere ondernemingsraad. Daardoor gaan 105 arbeidsplaatsen verloren.

Tegelijk kondigde de grootste stroomproducent van ons land aan dat het ook overgaat tot een gedeeltelijke sluiting van een centrale bij Luik. Dat kost nog eens 27 jobs.

De aankondiging van Electrabel komt precies een dag na de sociale verkiezingen in het bedrijf. De installaties waren niet langer economisch rendabel uit te baten, verklaart de woordvoerster van Electrabel, Lut Vande Velde. Bedoeling is om de centrale van Ruien en een productie-eenheid in de centrale Les Awirs bij Luik tegen september 2013 definitief stil te leggen.

Chris Van Mol van het ACV bestempelt het jobverlies bij Electrabel als onaanvaardbaar. ‘Het is als vakbond niet denkbaar dat men elke kleine eenheid afzonderlijk gaat beoordelen op zijn rendabiliteit’, stelt hij. De vakbondsman heeft verder grote bedenkingen bij het feit dat Electrabel sluitingen van centrales aankondigt terwijl de Belgische regering volop aan het bekijken is hoe de stroomvoorziening van ons land de volgende jaren gegarandeerd kan worden.

De centrale van Ruien bij Ronse was ooit een van de allergrootste van ons land. Begin vorig jaar besloot Electrabel al twee van de vier productie-eenheden te sluiten. Nu wordt ook een kruis gemaakt over de twee resterende. Het gaat om een gasgestookte installatie en een eenheid met steenkool en biomassa als brandstof.

Electrabel stelt dat door de combinatie van een steenkooltaks met het terugschroeven van de groenestroomsubsidie en de invoering van injectietarieven door het hoogspanningsbedrijf Elia begin dit jaar, Ruien niet meer concurrentieel is. Bovendien verwacht Electrabel niet dat hervorming van het groenestroombeleid door de Vlaamse regering meer toekomst gaat bieden aan de biomassacentrale van Ruien.