Geithner wil nieuwe beoordeling bankregels
Timothy Geithner Foto: AFP
De Amerikaanse minister van financiën Timothy Geithner beschouwt het kolossale tradingverlies van zakenbank JPMorgan als een extra aanmoediging voor strengere bankregels. Dat heeft Geithner dinsdag in Washington gezegd.

Volgens Geithner zullen het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de beurswaakhond en de Amerikaanse regering het incident bij JPMorgan zorgvuldig meenemen bij de implementatie van de zogenoemde Volcker-regel. Die moet gespeculeer door banken met hun eigen geld aan banden leggen.

Geithner zei dat de toezichthouders niet alleen de Volcker-regel opnieuw zullen beoordelen, 'maar ook het bredere pakket aan maatregelen en hervormingen' voor de financiële sector.

JPMorgan Chase maakte eind vorige week bekend dat het sinds begin april 2 miljard dollar (zo'n 1,5 miljard euro) heeft verloren bij gespeculeer met riskante producten. Volgens de Wall Street Journal is het ministerie van Justitie een onderzoek gestart naar het verlies, hoewel het onduidelijk is op welke mogelijke overtreding de speurders zich zouden richten.