De Standaard heeft het aanbod van zijn apps voor iPhone en Android herschikt. De digitale editie van de krant en het nieuwsaanbod worden van elkaar gescheiden in aparte apps. Grote vernieuwing is dat er gratis alerts worden verstuurd.

Zowel op Android als voor de iPhone zijn er nu twee verschillende apps van De Standaard. De nieuws-apps vind je in de App Store en in de Google Play Store terug onder de noemer Standaard Mobile. Daarnaast vind je op elk platform ook de digitale editie van de krant, in een aparte app.

Wie geen iPhone of een Android-smartphone heeft, kan voor het nieuws terecht op de mobiele site (m.standaard.be), waarop de nieuws-apps zijn gebaseerd. 

De mobiele site en de apps lijken op het eerste gezicht dan wel op elkaar, maar de gebruikservaring van de app is toch nog enigszins anders dan die van de mobiele site. Zo is de navigatie prominenter aanwezig en blader je tussen verschillende artikels met de alomgekende veegbeweging (swipe).

Nieuwsalerts

Bovendien kan je in de apps van DS Mobile ook nieuwsalerts activeren. Bij belangrijke gebeurtenissen stuurt de redactie dan een korte nieuwsflits naar je toestel. Een beetje zoals de klassieke sms-dienst (die overigens ophoudt te bestaan), maar dan gratis. Deze nieuwsalerts kan je activeren in al de verschillende apps, dus zowel in de nieuws-apps als in de digitale edities. Gemiddeld gaat het om zo'n 5 tot 8 berichten per week.

Want ook de apps waarin de krant met al zijn bijlages digitaal wordt gepresenteerd werden herbekeken. Op de iPhone zit de krant in de Kiosk van Apple, en dat heeft als voordeel dat je als abonnee de krant ‘s nachts automatisch kan laten downloaden. Maar dat is niet nieuw aan deze app. Wél nieuw is de mogelijkheid om te kiezen in welke resolutie je de digitale krantenpagina’s binnenhaalt (handig als je de krant moet binnentrekken via 3G), en dat je ook kan inzoomen op krantenstukken. Vind je dat inzoomen maar een gedoe, dan kan je uiteraard ook terugvallen op de tekstversie van een artikel.

Wie de twee apps op zijn toestel heeft geïnstalleerd, kan ook naadloos overschakelen van het snelnieuws naar de krant, of omgekeerd.

Bij deze reeks updates werd bij De Standaard vooral de nadruk gelegd op smartphones. In de commentaren stellen Mobilia-lezers wel vaker de vraag wanneer De Standaard met een volwaardige tablet-app voor Android komt. De lancering van de nieuwe smartphone-applicaties is een mooie gelegenheid om eens te polsen bij het team van ontwikkelaars.

Daar is te horen dat zo’n specifieke tablet-app voor Android veel complexer is om te ontwikkelen. Omdat er veel verschillende versies van Android zijn, maar ook (en vooral) omdat er ontzettend veel verschillende toestellen zijn, elk met hun eigen beeldgrootte en schermverhouding. Voeg daar dan nog eens aan toe dat het marktaandeel van Android-tablets, tot spijt van wie het benijdt, nu eenmaal heel erg laag ligt, en je hebt een antwoord.

Daarom is er gekozen om eerst de smartphone-apps onder handen te nemen. Maar er is goed nieuws voor eigenaars van een Android-tablet! Jullie groep zwelt namelijk steeds aan, en ook hier worden die ontwikkelingen op de voet gevolgd. DSMobilia kan u dan ook als eerste melden dat De Standaard later dit jaar met een tablet-app voor Android komt.

Maar op dit moment zijn we vooral heel erg benieuwd naar wat jullie van de nieuwe smartphone-apps vinden. Laat van je horen in de reacties (de ontwikkelaars lezen mee) en hou je vooral niet in om suggesties te doen om deze apps nog beter te maken.

Bekijk het volledige aanbod op www.standaard.be/mobile
 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in