Ventoso wint in Giro na chaotische aankomst, Cavendish valt alweer
Foto: Belga
Francisco Ventoso heeft de negende rit van de Giro gewonnen. Hij was de snelste in een ontregelde spurt. Een grote valpartij in de laatste bocht zorgde voor veel averij in het peloton: onder meer Mark Cavendish, Filippo Pozzato en Matthew Goss gingen tegen de vlakte. In het klassement blijft Ryder Hesjedal in het roze.

Na een weekendje middengebergte ging de negende etappe van San Giorgio Del Sannio naar Frosinone over amper 166 kilometer, met relatief vlakke wegen en zonder beklimmingen van enige betekenis. Na 19 kilometer raakten drie vluchters voorop: de Fransman Pierre Cazaux (Euskaltel) trok op avontuur met twee Nederlanders: Martijn Keizer (Vacansoleil) en Brian Bulgac (Lotto-Belisol). De koplopers kregen echter nooit veel meer voorgift dan vier minuten van het peloton, waar de sprintersploegen de wedstrijd controleerden.

Sprintje De Gendt

Keizer probeerde met een wanhoopspoging alleen nog wat langer voorop te blijven maar dat was slechts uitstel. Hij kwam wel nog als eerste voorbij de tussensprint in Ceprano op 24 kilometer van de streep en streek zo naast een premie ook zes bonificatieseconden op.
Achter hem won Mark Cavendish het sprintje van onze landgenoot Thomas De Gendt, zij pakten respectievelijk 4 en 2 bonificatieseconden.

Spannende finale

Dennis Vanendert opende de debatten met nog negen kilometer te gaan. De jongere broer van Jelle debuteerde in deze Giro en liet zich alvast zien. Veel succes had de poging niet, want hij werd meteen weer ingekopen. Ook Joaquin Rodriguez verging het niet veel beter. Hij trok ervandoor op de laatste helling, maar ook zonder succes. Met nog twee kilometer op de teller was het aan Adam Hansen om zijn kans te wagen, maar uiteindelijk kwam alles weer samen tot de laatste, scherpe bocht.

Sprinters onderuit

Daarin ging ondermeer Filippo Pozzato tegen de vlakte in de bocht, net als Nikolas Maes en Matthew Goss. Mark Cavendish probeerde de slachtoffers nog te ontwijken maar belandde uiteindelijk toch nog op het asfalt. Francisco Ventoso kon zo onverwachts naar de ritzege sprinten, voor een sterk opzittende Fabio Felline.

In het klassement wijzigt niets: Ryder Hesjedal houdt de roze trui, met 9' voorsprong op Joaquin Rodriguez en 15' op Paolo Tiralongo.

Dinsdag staat rit 10 in de Giro op het programma, over 186 km van Civitavecchia naar Assisi.

Uitslag:

1. Francisco Ventoso (Spa) 166 km in 3u39'15"
2. Fabio Felline (Ita) z.t.
3. Giacomo Nizzolo (Ita) z.t
4. Damiano Caruso (Ita) z.t.
5. Daniel Schorn (Oos) z.t.
6. Alexander Kristoff (Noo) z.t.
7. Ryder Hesjedal (Can) z.t.
8. Matthias Brändle (Oos) z.t.

Stand:

1. Ryder Hesjedal (Can) in 36u02'40"
2. Joaquim Rodriguez (Spa) op 9"
3. Paolo Tiralongo (Ita) 15"
4. Roman Kreuziger (Tsj) 35"
5. Beñat Intxausti (Spa) z.t.
6. Ivan Basso (Ita) 40"
7. Damiano Caruso (Ita) 45"
8. Dario Cataldo (Ita) 46"

-bekijk de uitslag en stand op de wedstrijdfiche