Minister van Defensie Pieter De Crem heeft vrijdag het fiat gekregen van de ministerraad voor zijn investeringsplan, waardoor hij de geplande investeringsdossiers voor 2012 kan opstarten. Dat meldt het ministerie van Defensie. In totaal is er een bedrag van 242 miljoen euro mee gemoeid.

In het investeringsplan staan geen gepantserde voertuigen. Wel op de lijst prijken volgens verschillende bronnen nieuwe antitankraketten, handwapens, de multinationale steun voor de toekomstige NH90-helikopters, munitie voor de Armoured Infantry Vehicles (AIV), brandweervoertuigen voor de Luchtcomponent, satellietterminals en waarnemingsgondels voor F-16’s. Wel zal minister De Crem na elke selectieprocedure elk aankoopdossier ter goedkeuring op de ministerraad moeten voorstellen.

Het plan is onderverdeeld in vijf categorieën: de voortzetting van de heruitrusting van de Landcomponent, de indienstneming van recent aangekochte systemen, het behoud van de bestaande capaciteit, de voorzetting van het plan dat de legerhervorming moet afronden en de middelen die nodig zijn om de inlichtingendienst van het leger (ADIV) zijn opdrachten te laten uitvoeren.

Tot de aankoopprogramma’s behoren onder andere nieuwe raketten van het type AFAB-SR voor korte afstand en van het type AFAB-MR voor middellange afstand. Ook op de lijst staan 70 wapensystemen voor Light Multipurpose Vehicles, net als instructiemunitie voor gepantserde voertuigen (AIV) met een 90 mm-kanon. Ter vervanging van het 9 mm pistool uit de jaren vijftig worden nieuwe Personal Defense Weapons aangekocht.

Defensie plant ook de aankoop van brandweervoertuigen van de Luchtcomponent, twee kustpatrouilleurs voor opdrachten van de maritieme politie, bijkomende Sniper-gondels voor F-16’s en twee satellietterminals. De lijst met programmaties bevat ook "de Belgische deelname aan de oprichting van een internationale ondersteuningscapaciteit" van de nieuwe NH90-helikopters, met de aankoop van reserveonderdelen.

Om een antwoord te bieden op de jarenlange NAVO-kritiek dat ons land onvoldoende investeert in de vernieuwing van zijn militair materieel, had minister De Crem een investeringsplan voorbereid voor 242 miljoen euro dit jaar en 212 miljoen euro volgend jaar.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig