Panasonic boekt recordverlies van 7,6 miljard euro
Foto: Panasonic
Het Japanse elektronicaconglomeraat Panasonic Corporation boekte een recordverlies van 772 miljard yen (7,6 miljard euro) in het gebroken boekjaar, dat tot eind maart liep. In een mededeling op vrijdag wijt de groep dat verlies aan een dalende verkoop, natuurrampen en de wereldwijde economische vertraging. Voor 2012 wordt weer winst verwacht.

Panasonic verklaart het recordverlies door de tsunami, waardoor alle nucleaire reactoren in Japan uiteindelijk gesloten werden, de verstoorde bevoorradingsketen na de overstromingen in Thailand en de economische onrust veroorzaakt door de financiële crisis en de historisch hoge yen.

Daarnaast zorgde verhoogde concurrentie ook voor een verkoop die in Japan met 8 procent daalde en in de rest van de wereld met 12 procent. Ondanks de dalende verkoop deden een aantal afdelingen het wel goed, zoals airconditioning en koelkasten. Het bedrijf betreurde echter vooral haar verlies op de televisiemarkt.

Ondere andere in zijn tv-afdeling heeft Panasonic zware herstructuringsmaatregelen aangekondigd. Vooral de afdelingen die LCD- en plasma-tv’s produceren zouden hiervan slachtoffer worden.
 
Panasonic had hierin veel geïnvesteerd, maar die afdelingen maken nu verlies. Voor 2012 rekent de elektronicaproducent nog op een winst van bijna 500 miljoen euro. De beurs in Tokio reageerde alvast slecht op het nieuws van Panasonic. De aandelen staan historisch laag.
 
Een andere Japanse elektronicagigant, Sony, maakte gisteren ook al een miljardenverlies bekend.