DOK Gent zocht met een ontwerpwedstrijd naar het meest geschikte buitenmeubilair en een zitkrukje gemaakt van afval van kabelhaspels kwam als winnaar uit de bus. Begin juni wordt het ontwerp in meervoud geproduceerd, waarna het officieel ingehuldigd wordt op de site.

Het ontwerp What's up with DOK? van het Gentse architecten-ingenieursbureau I'm with Alice voldeed volgens de jury het meest aan de wedstrijdvoorwaarden: uniek, eenvoudig te maken, ecologisch en met een beperkt budget.

De krukjes kosten twintig euro per stuk en worden in een handomdraai gemaakt. 'Er is geen werkmateriaal voor nodig, geen nagels, vijzen of lijm. Gewoon de twee zijplanken van de haspels halen en de plankjes vallen er uit', legt Gertjan Hoste uit. 'Je moet ze zelfs niet verzagen, de haspels bestaan in verschillende groottes, dus je past de hoogte van je zitkrukje aan. En het ziet er nog mooi uit ook.' De planken worden samengehouden met oude fietsbanden.

Het recycleren van de kabelhaspelplanken is niet alleen een ecologisch en goedkoop alternatief, maar kan ook voor verschillende doeleinden worden gebruikt. Zo heeft het bureau de kapelhaspelplanken ook gebruikt voor de aankleding van hun eigen kantoor, zowel in het interieur als op de buitengevel. Dat idee haalden ze dan weer bij Nederlandse collega's.