Emeritus hoogleraar literatuur en filosofie Ludo Abicht komt bij de lokale verkiezingen dit najaar in Antwerpen op voor Rood!, de lijst van voormalig sp.a’er Erik De Bruyn. Dat heeft de partij donderdag bekendgemaakt. De Partij van de Arbeid zou echter nog roet in het eten kunnen gooien.

Rood! trekt voorlopig met een eigen lijst naar de Antwerpse gemeenteraadsverkiezingen. Maar de partij houdt de deur open voor linkse frontvorming en meer bepaald voor een kartel met de PvdA, aldus het persbericht dat de komst van Abicht aankondigt.

Maar daar kan voor de filosoof en voormalig lid van de Kommunistische Partij geen sprake van zijn. "Als Rood! een kartel vormt met de PvdA, dan ben ik weer weg", bevestigt Abicht aan Belga. Dat de Partij van de Arbeid niet onverkort afstand neemt van oorlogsmisdadigers als Stalin en Pol Pot, is voor de marxist een absoluut breekpunt.

Naast Abicht heeft Rood! ook journalist-auteur Walter Lotens aangetrokken voor de Antwerpse lijst. De precieze plaatsen daarop zullen eind deze maand via een interne, democratische poll door de leden bepaald worden.