Ook kritiek in Vlaanderen op Marokkaanse starterskit Bourgeois
Foto: rr
Vlaams minister van Integratie Geert Bourgeois (N-VA) krijgt veel kritiek op zijn 'starterskit' voor Marokkanen die naar ons land willen immigreren. Marokkanen in Vlaanderen vinden het pakket 'betuttelend', meldt VRT-radio.

Bourgeois liet een informatiepakket maken om het integratieproces te vergemakkelijken maar ook om het verwachtingspatroon van de Marokkanen aan te scherpen. In de brochure staan integratietips zoals 'Vlamingen zijn stipt dus kom op tijd'.

Daarnaast wordt er verteld dat 'het geen geld regent in België', dat de Vlaming zich gedraagt als een 'walnoot' (hard van buiten, zacht van binnen, moeilijk te openen) en dat het leren van de taal en het zoeken van werk noodzakelijk is. Ook vertelt een getuige in de brochure vlakaf dat een vrouw in Vlaanderen maar beter niet bij de Marokkaanse schoonouders gaat wonen.

'Is dat jullie beeld?'

Marokkaanse journalisten reageerden maandag bij de voorstelling van de starterskit al behoorlijk verstoord op de wat paternalistische aanpak. 'Is dat het beeld dat jullie van de Marokkaanse waarden hebben?', vroeg een Marokkaanse journaliste zich af.

Ook acteur Noureddine Farihi, beter bekend als Mo uit 'Thuis', spaart zijn kritiek niet. 'Ik heb de brochure gelezen en de video bekeken', zegt hij in Het Laatste Nieuws. 'Geert Bourgeois denkt blijkbaar dat Marokkanen op een andere planeet wonen. Een die ver, héél ver achter de zon ligt. Het is triestig', zegt Farihi.

Minister Bourgeois verdedigt de campagne. 'Je moet kijken naar de doelgroep', zegt hij aan VRT. 'Mensen met een universitair diploma die naar Vlaanderen komen zoeken zelf de nodige informatie op. Het is belangrijk om een brochure te hebben voor laaggeschoolden die basisinformatie meegeeft.'

Familie

Alleen de familiemigranten met een goedgekeurde aanvraag die van plan zijn om naar Vlaanderen of Brussel te trekken, krijgen het pakket (met onder meer een dvd met getuigenissen, want heel wat betrokkenen kunnen lezen noch schrijven).

Uit Marokko trekken jaarlijks ongeveer 2.500 familieleden naar Vlaanderen en Brussel. Heel wat van die nieuwkomers zijn nauwelijks geschoold, laat staan dat ze Nederlands of Frans spreken. De integratie verloopt bijgevolg niet van een leien dakje.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in