Belg niet bezorgd om cybercriminaliteit
Zes op de tien Belgen maakt zich weinig tot geen zorgen over computerbeveiliging en bescherming tegen virussen en spam. Dat blijkt uit de Unisys Security Index, die woensdag werd gepubliceerd. Meer dan de helft van de landgenoten is verder weinig of niet bezorgd over de veiligheid bij online shoppen of internetbankieren.

De Unisys Security Index is een halfjaarlijks onderzoek dat wordt gevoerd door informaticabedrijf United Information Systems (Unisys). Dat bedrijf specialiseert zich in beveiliging van informaticasystemen voor bedrijven, organisaties en overheden. Het bedrijf bevroeg voor het onderzoek meer dan 10.000 mensen in 12 landen.

Uit het onderzoek van Unisys blijkt dat zevenenzestig procent van de respondenten verwacht dat de online-bescherming van persoonlijke gegevens door hun bank en de overheid wordt gegarandeerd.

Extra beveiligingsmaatregelen, zoals het gebruik van biometrische gegevens (vingerafdrukken, stemherkenning, enz.) als alternatief voor paswoorden, zorgen bij 35 procent van de bevraagde Belgen niet voor een groter gevoel van veiligheid.

De onverschillige houding van de gemiddelde Belgische internetconsument ten opzichte van beveiliging heeft ook effect op het bedrijfsleven. 46 procent van de werknemers zegt regelmatig vanop afstand in te loggen op het bedrijfsnetwerk. Daarbij denkt 20 procent helemaal niet aan veiligheid, verklaart 18 procent toegang te hebben tot documenten die ze voor hun werk eigenlijk niet nodig hebben en geeft 14 procent toe paswoorden aan collega's door te spelen.