Van Broeckhoven krijgt prestigieuze prijs
Foto: WDK
Professor Christine Van Broeckhoven krijgt volgende dinsdag 15 mei een prestigieuze Amerikaanse onderscheiding voor haar onderzoek naar de ziekte van Alzheimer. Dat heeft het Vlaams Instituut voor Biotechnologie laten weten.

Aan de Award for Medical Research van de Metlife Foundation is een bedrag van liefst 250.000 euro verbonden. De som moet de onderzoekers in staat stellen om nieuwe ideeën in de strijd tegen dementie uit te werken.

Christine Van Broeckhoven is professor in moleculaire biologie en genetica en als departementsdirecteur en onderzoeker verbonden aan het VIB en de Universiteit Antwerpen.

Haar onderzoeksgroep legt de focus op moleculair genetisch onderzoek van neurodegeneratieve hersenziekten zoals de ziekte van Alzheimer en frontaalkwabdegeneratie, maar ook de ziekte van Parkinson. Die hersenziekten zijn gekenmerkt door het massaal afsterven van hersencellen.

De oorzaken ervan zijn nog onvoldoende in kaart gebracht. Dat genetica een rol speelt, werd pas goed bekend door het pioniersonderzoek van Van Broeckhoven en haar team.

Zij zoeken bij patiënten naar wijzigingen in het DNA die hun verhoogd risico op de ziekte kunnen verklaren. De zoektocht heeft belangrijke kennis opgeleverd over de biologie van het ziekteproces in de hersenen.