Di Rupo waarschuwt voor extremisme
Premier Elio Di Rupo in Auschwitz-Birkenau Foto: belga
Eerste minister Elio Di Rupo (PS) waarschuwt voor de opkomst van extremisme in tijden van economische crisis. Tijdens zijn toespraak aan het Birkenau-monument in het concentratiekamp Auschwitz-Birkenau dinsdag riep hij de aanwezige jongeren op om zich te engageren tegen extremistische ideologieën.

Di Rupo bezocht dinsdag samen met minister van Binnenlandse Zaken en Gelijke Kansen Joëlle Milquet, Waals minister-president Rudy Demotte, Brussels minister Jean-Luc Vanraes, enkele provinciegouverneurs en verantwoordelijken van spoormaatschappij NMBS het beruchte concentratiekamp Auschwitz-Birkenau in Polen. Een duizendtal Europese jongeren die met de 'Trein der 1000'  zaterdag naar het concentratiekamp spoorden, vergezelde hem daarbij.

Op 8 mei wordt de capitulatie van Duitsland in 1945 gevierd. Tijdens de internationale herdenkingsceremonie dacht de premier terug aan de jaren 30 van vorige eeuw. 'Toen deed een economische crisis de Duitse maatschappij wankelen', waarschuwde Di Rupo. 'Hoe meer werkloosheid, hoe verdeelder de maatschappij raakte. Nu zien we ons opnieuw geconfronteerd met een economische crisis en neemt het wantrouwen toe.'

Di Rupo vindt het onaanvaardbaar dat mensen nu zichzelf niet durven zijn uit angst voor mogelijke represailles omwille van hun geaardheid, huidskleur of geloofsovertuiging. 'Jongeren liggen vaak aan de basis van verandering naar een betere toekomst. Ik hoop dat jullie gevoeliger zijn voor rechtvaardigheid, onrecht aan de kaak stellen en jullie altijd en overal inzetten tegen extremisme', richtte hij zich tot de jongeren. Hij riep hen op om de herinnering levend te houden aan de gruwelen die extremisme kan veroorzaken.