In Dendermonde is de rechtszaak tegen 11 milieuactivisten die in Wetteren een veld met genetisch gemanipuleerde aardappelen hebben beschadigd, ingeleid. In januari 2013 wordt de zaak behandeld.

Vorig jaar bestormden honderden milieuactivisten op 29 mei een veld met genetisch gemanipuleerde aardappelen. Wetenschappers wilden met het veld in Wetteren nagaan of hun genetisch gewijzigde aardappelen ook buiten een laboratorium beter tegen schimmel bestand zijn.

Elf actievoerders moesten vandaag voor de rechter verschijnen. Ze zijn gedagvaard wegens bendevorming, enkelen onder hen ook voor vernielingen aan bewakingscamera's, afsluitingen en 'vruchten des velds', een van hen voor slagen aan een politieagent.

Bij de eerste zitting konden de beklaagden op de steun van een vijftigtal sympathisanten rekenen. Ze vinden dat het parket selectief te werk gaat door elf mensen te dagvaarden.

Voor de eigenaars van het proefveld gaat het niet om een debat over genetische manipulatie, maar wel over vernielingen. 'Men kan een aanhanger zijn van om het even welke club, maar men gaat daarom het stadion van de tegenpartij niet afbreken', zegt advocaat Kristiaan Vandenbussche op het radionieuws.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig