Vanackere haalt uit naar loslippige collega's
Minister van Financiën Steven Vanackere in Kopenhagen voor topoverleg over de slagkracht van de noodfondsen Foto: EPA
Minister van Financiën Steven Vanackere haalde vanmorgen in De Ochtend uit naar enkele loslippige collega's.

Gisteravond verklaarde Vincent Van Quickenborne dat het kernkabinet een princiepsakkoord had rond het aanstellen van Karel De Boeck als ceo van de Dexia Holding. Dat zou gebeuren in drie etappes.

Het loon van De Boeck staat nog niet vast. Daarover moet nog onderhandeld worden met de Fransen, de gewesten én met De Boeck zelf. De regering denkt aan 600.000 euro per jaar, evenveel als de ceo van Belfius. Zeker is alleen dat De Boeck geen bonus zal krijgen. Ook over een vertrekpremie bestaat nog geen duidelijkheid.

De openhartigheid van Van Quickenborne was duidelijk niet naar de zin van Vanackere. Die had liever wat meer discretie gezien omdat er nog moet onderhandeld worden met de Fransen.

Hij vindt het "niet verstandig te doen alsof je in de Wetstraat 16 beslissingen kan nemen in aangelegenheden die ook afspraken met de Fransen vergen". Het is wat Vanackere betreft cruciaal "alles niet meteen op het marktplein" te gooien.

"Eén van de grote ziekten in de politiek is dat wie verantwoordelijkheid neemt, dat niet in alle verantwoordelijkheid kan," klonk het vanmorgen in De Ochtend. Het is enorm frustrerend om te zien dat sommige mensen het belangrijker  vinden enkele seconden in de media te komen, dan de zaken op te lossen.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig