Nederlander A.F.Th. van der Heijden wint Libris Literatuur Prijs voor ’Tonio’
A.F.Th. van der Heijden, geportretteerd door zijn zoon Tonio.Tonio van der Heijden
De Nederlandse schrijver A.F.Th. van der Heijden heeft maandag de Nederlandse Libris Literatuur Prijs 2012 gewonnen voor zijn roman Tonio.

Juryvoorzitter Robbert Dijkgraaf, president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, maakte dat bekend in het Amstel Hotel in Amsterdam. Aan de prijs is een bedrag verbonden van 50.000 euro. Twee Vlamingen, Jan Van Loy en Ivo Victoria, dongen dit jaar mee naar de prijs.

De 'requiemroman' Tonio is gebaseerd op het tragische ongeluk van de enige zoon van A.F.Th. van der Heijden en zijn vrouw Mirjam Rotenstreich. Tonio van der Heijden kwam op de Eerste Pinkersterdag van 2010 op 21-jarige leeftijd om het leven toen hij bij het Vondelpark in Amsterdam werd geschept door een auto.

Grote favoriet

De jury roemt de 'ongeëvenaarde veelstemmigheid' van het boek. 'Alle registers die bij dood en rouw horen, worden op superieure wijze bespeeld: van aankondiging en verzoening tot ontkenning, van woede en verzet tot aanvaarding. In het slotkoor van deze symfonie van de dood klinkt zelfs hoop, hoe genadeloos dat in het licht van de voorgaande gebeurtenissen ook lijkt.'

De roman van A.F.Th. van der Heijden was vooraf al bestempeld tot de grote favoriet van de prestigieuze literaire prijs. Van de roman zijn inmiddels meer dan 100.000 exemplaren verkocht.

De auteur en zijn vrouw waren maandagavond niet aanwezig in het Amstel Hotel om de prijs en bijbehorende cheque in ontvangst te nemen. Ze wilden liever thuis de heftige en tegengestelde emoties kunnen verwerken die gepaard gaan met het schrijven en het succes van het boek.

Naast A.F.Th. van der Heijden waren vijf andere boeken genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs: Jeroen Brouwers met Bittere bloemen, Jan van Mersbergen met Naar de overkant van de nacht, Miquel Bulnes (Het bloed in onze aderen) en de Vlaamse schrijvers Jan Van Loy (Ik, Hollywood) en Ivo Victoria (Gelukkig zijn we machteloos).

De afgelopen 3 jaar werd de prijs gewonnen door een Vlaming. De winnaar in 2011 was Yves Petry met zijn boek De maagd Marino. De Libris Literatuur Prijs wordt elk jaar toegekend aan het beste Nederlandstalige literaire fictieboek uit het jaar ervoor. De jury boog zich dit jaar over 154 ingezonden titels.