Het federale kernkabinet heeft maandagavond de princiepsbeslissing genomen om de voormalige Fortis-topman Karel De Boeck voor 30 juni aan te stellen tot ceo van Dexia Holding. Dat heeft vicepremier Vincent Van Quickenborne (Open Vld) na afloop van de vergadering verklaard.

Over de eventuele kwijting van de bestuursleden moeten nog wat contacten worden gelegd, onder meer met de gewesten, aldus Van Quickenborne.

Het kernkabinet zat sinds de vooravond bijeen in de Wetstraat 16. De federale topministers bogen zich opnieuw over het dossier-Dexia, net als afgelopen vrijdag. Zowel voor als na de vergadering waren verschillende vicepremiers karig met informatie. Volgens Joëlle Milquet (cdH) ging het om een "gewone vergadering".

Haar liberale collega Van Quickenborne stelde dat het kernkabinet een princiepsbeslissing heeft genomen om Karel De Boeck voor 30 juni te benoemen tot ceo van Dexia Holding. Dat zal in drie stappen gebeuren.

Woensdag en donderdag, wanneer de algemene vergadering en raad van bestuur plaatsvinden, zal De Boeck worden voorgedragen als lid van de raad van bestuur van Dexia. Vervolgens zou hij in de plaats van Jean-Luc Dehaene voorzitter worden van DCL, de Franse dochter van Dexia, om dan einde juni ceo van Dexia Holding te worden.

Ten laatste einde juni zal Pierre Mariani vertrekken als ceo van Dexia. Op dat moment zal ook Dehaene door een Fransman worden vervangen als voorzitter van Dexia, aldus Van Quickenborne.

Vorige week was nog verontwaardiging ontstaan over de ontslagvergoeding waarop Mariani recht zou hebben indien hij voor het einde van zijn contract zou worden vervangen. Premier Elio Di Rupo stelde toen dat er geen sprake kan zijn van een gouden parachute. Volgens Van Quickenborne is nog niets beslist over de ontslagvergoeding.

Over het loon van De Boeck moeten de laatste details nog worden afgerond. Er moet daarover ook nog worden onderhandeld met De Boeck zelf. Van Quickenborne merkte wel op dat het om een correct loon moet gaan, maar dat er geen sprake kan zijn van buitensporigheden of bonussen.

"Het is tijd dat bankiers opnieuw sobere mensen worden", luidde het. Binnen de kern zou min of meer een grootteorde zijn afgesproken. Het bedrag zou in de buurt liggen van dat van Jos Clijsters, de ceo van Belfius.

Over de eventuele kwijting voor de bestuursleden moet nog een aantal contacten worden gelegd, onder meer met de gewesten, zei de Open Vld’er. Zonder zo’n kwijting zouden die bestuurders eventueel aansprakelijk kunnen worden gesteld. "Het zou goed zijn mochten alle aandeelhouders hun standpunt coördineren met elkaar", aldus Van Quickenborne. Morgen/dinsdag wordt nog een aantal contacten gelegd.

De vicepremier zei voorts dat er nog geen beslissing is genomen over de voorlopige garanties. Daarover moet worden onderhandeld met de Fransen, luidde het.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig