Modehuis Hermès brengt eigenzinnig woordenboek uit
Foto: rr
Hermès beheerst maar liefst zestien stielen. Zo veel specifieke metiers, dat betekent een heel eigen vakjargon. En het Franse modehuis vond de tijd rijp om dat bijzondere vocabularium te vereeuwigen in een boekje: 'Petit lexique des gestes Hermès'.

Heel wat woorden zijn ontstaan in de ateliers van Hermès en zal u niet terugvinden in een klassiek woordenboek. Het vocabularium telt archaïsche termen, piepjonge woorden en uitgevonden begrippen, stuk voor stuk even eigenzinnig, met een rijke etymologie. Ze roepen de sfeer op van de lederateliers en ademen een artisanaal karakter uit.

Hermès kan terugblikken op een rijke geschiedenis als stoffen- en lederfabrikant. Het Franse modehuis heeft meerdere iconische handtassen op zijn palmares maar is evenzeer bekend om zijn authentieke zijden sjaals.  

'Petit lexique des gestes Hermès' is een absolute aanrader voor al wie een passie deelt voor mode, taal en de geschiedenis ervan.

Praktisch

'Petit lexique des gestes Hermès', auteur: Olivier Saillard, uitgeverij : Actes Sud, 160 p, 20,30 €, verkrijgbaar bij Colette of online via Amazon.