De Europese Commissie 'hoopt en verwacht' dat de Griekse autoriteiten ook na de verkiezingen van zondag hun internationale engagementen nakomen. Van de verkiezingsresultaten neemt de Commissie akte, ze benadrukt dat de vorming van een nieuwe regering een interne Griekse aangelegenheid is.

Met de ondergang van de regeringspartijen en de opmars van extreem-rechts en extreem-links dreigt de vorming van een Griekse regering een zware opgave te worden. De markten reageerden alvast nerveus op de verkiezingsuitslag, want het Europese noodplan voor Griekenland komt nu op de helling te staan. 

De Europse Commissie reageert kalm: 'We moeten de Griekse politieke krachten de tijd geven om een regering te vormen, een stabiele regering', luidde het maandagmiddag in het Berlaymontgebouw.

Het lopende hulpprogramma, dat structurele hervormingen koppelt aan een massieve schuldherschikking en internationale noodleningen, vormt volgens de Commissie nog steeds de basis voor het economisch herstel in Griekenland.

'Solidariteit gaat in twee richtingen', benadrukte de woordvoerder van commissaris voor Economische en Monetaire Zaken Olli Rehn. 'Het is de Griekse staat die zich voor het programma geëngageerd heeft. De volledige en tijdige implementatie is cruciaal voor het succes ervan en hangt af van de Griekse autoriteiten.'

Over de mogelijke gevolgen van de verkiezingsuitslag voor het hulpprogramma wilde de Commissie niet uitweiden, 'zeker als er nog geen regering is'.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig