Griekenland: Verkiezingen laten regeringspartijen achter met kater
Antonis Samaras, partijleider van het conservatieve Nea Dimokratia, wordt aangeklampt door een aanhangster na de zware afstraffing van Nea Demokratia. Toch wordt de centrumrechtse partij de grootste van Griekenland. Foto: AFP
Griekenland krijgt te maken met dagen en mogelijk zelfs weken van politieke instabiliteit nu geen enkele partij bij de parlementsverkiezingen van zondag een meerderheid heeft behaald. Coalitiebesprekingen zijn dus noodzakelijk. De conservatieve partij Nea Dimokratia rijft de meeste zetels binnen. Met 99 procent van de stemmen geteld kan de partij rekenen op 108 van de driehonderd zetels.
Antonis Samaras, partijleider van het conservatieve Nea Dimokratia dat de hervormingen van de zittende regering steunt, zei later maandag met de coalitiebesprekingen te willen beginnen. 'Ik begrijp de woede van het volk, maar onze partij laat Griekenland niet onbestuurd achter', verklaarde hij.
 
Samaras voert maandag eerst overleg met president Karolos Papoulias. Als Samaras van Papoulias een mandaat krijgt om met de coalitieonderhandelingen te beginnen, heeft hij drie dagen voor de vorming van een coalitie.
 
Dat kon nog wel eens een probleem blijken te zijn, omdat zelfs met de steun van de enige andere partij die de hervormingen steunt, PASOK, de coalitie twee zetels tekort komt voor een meerderheid.
 
Radicaal linkse Syriza fel gekant tegen besparingen
 
Grote winnaar bij de parlementsverkiezingen was de radicaal linkse partij Syriza, die fel gekant is tegen de bezuinigingen. De partij eindigde op de tweede plaats met 16,8 procent van de stemmen.
 
Duidelijk is dat de Griekse kiezer bij de verkiezingen heeft laten blijken boos te zijn over de zware bezuinigingen. Die waren een voorwaarde voor noodleningen van het Internationaal Monetair Fonds en de Europese Unie.
 
'De burgers hebben een duidelijk signaal afgegeven dat ze niet willen dat dit bezuinigingsbeleid wordt voortgezet', aldus Pasok-woordvoerster Fofi Gennimata. 'Het is een enorme nederlaag voor ons.'
 
Twee kansen om coalitie te vormen, zoniet nieuwe verkiezingen
 
Als Samaras er niet in slaagt een coalitie te smeden, dan krijgt de partij die op de tweede plek is geëindigd de kans om een coalitie te vormen. Als ook die partij geen overeenkomst weet te bereiken, dan moeten er over ongeveer een maand nieuwe verkiezingen worden gehouden.
 
Samaras verklaarde dat er sowieso opnieuw moet worden onderhandeld over de voorwaarden voor de noodlening, welke coalitie er uiteindelijk ook wordt gevormd.
 
'We zijn bereid om de verantwoordelijkheid te nemen om een nieuwe regering van nationale redding te vormen met twee doelstellingen: Griekenland moet in de euro blijven en Griekenland moet opnieuw onderhandelen over de voorwaarden voor de noodlening, zodat er economische groei kan zijn en de Griekse gemeenschap wordt ontlast', aldus Samaras.
 
'Regeling rond noodlening moet naar de prullenmand'
 
Partijleider van Syriza Alexis Tsiparis verklaarde dat de hele overeenkomst over de noodlening naar de prullenmand moet worden verwezen. 'De bevolking heeft een voorstel van ons beloond om een linkse regering te vormen die afziet van de overeenkomsten over de noodleningen en de koers van ons volk richting de afgrond ombuigt', zei hij.
 
De onzekerheid over de toekomst van de Griekse politiek zorgde voor een forse daling op de beurzen. De Griekse staatsobligaties kelderden op de beurzen met bijna acht procent.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig