Wilfried Martens: 'Huidige Griekse regering kreeg te weinig tijd'
Wilfried Martens, voorzitter van de Europese Volkspartij (EVP). Foto: photo news
Volgens Wilfried Martens, voorzitter van de Europese Volkspartij (EVP), kwamen de verkiezingen in Griekenland te vroeg. De huidige regering had meer tijd moeten krijgen, zei Martens in 'De Ochtend' op Radio 1. Europees parlementsvoorzitter Martin Schulz waarschuwde niet te overreageren op de uitslag.

In Griekenland zijn de twee Griekse regeringspartijen, de socialistische Pasok en de rechtse Nea Demokratia, hun meerderheid kwijt in het parlement. Pasok en Nea Dimokratia halen 150 zetels van de 300 in het parlement binnen, 1 te weinig voor een absolute meerderheid. De partij krijgt nu drie dagen om een coalitie op de been te brengen.

'Een zeer ingewikkeld kluwen is geschapen', zegt Belgisch oud-premier en voorzitter van de Europese Volkspartij Wilfried Martens over de uitslag in Griekenland. 'De extremen hebben gezegevierd, met sterke resultaten voor Gouden Dageraad en extreem-links.'

Pro-Europese strekking heeft nog steeds meerderheid

De EVP-voorzitter hoopt dat de drie Europees-gezinde partijen samen een regering kunnen vormen, ook al hebben ze sterke verliezen geboekt. De pro-Europese strekking in Griekenland heeft nog steeds de meerderheid in Griekenland. 

'Samen hebben ze 168 zetels, dat is in principe voldoende. Laten we hopen dat de publieke opinie in Griekenland kan worden overtuigd dat Europa de enige uitweg is, anders ziet het er slecht uit. Ook voor de rest van Europa', aldus Martens.

'Niet enkel kalmte, maar ook hoop voor nieuwe generaties'

Een nieuwe regering staat in Griekenland voor enorme uitdagingen. Griekenland heeft nauwelijks industrie. Slechts met drie sectoren, lanbouw, toerisme en KMO's, moet het noodlijdende land groei zien te realiseren. 

'Er is niet enkel kalmte nodig, maar ook hoop en perspectief voor de komende generaties', zegt Wilfried Martens daarover. De EVP-voorzitter hoop dat een coalitieregering er in slaagt om dat te bewerkstelligen.

Moeilijke regeringsonderhandelingen

De EVP-voorzitter wijst er evenwel op dat het Zuid-Europese land geen traditie heeft van coalitieregeringen. De winnaar van de verkiezingen, Nea Demokratia, krijgt nu drie dagen om een coalitie op de been te brengen. Slaagt men daar niet in, dan is het de beurt aan Syriza, de radicaal linkse partij die als tweede uit de stembusslag kwam.

Die partij wil de eurozone niet verlaten, maar gaat ook niet akkoord met de enorme besparingen. Een coalitie vormen lijkt dus zeker voor Syriza een onmogelijk opdracht. Daarna komen de socialisten van Pasok aan de beurt. Slagen ook die er niet in een coalitie op de been te brengen, dan moeten we denken aan de scenario van nieuwe verkiezingen. 

Martens verwacht niet dat er na drie dagen al witte rook omtrent een mogelijke coalitie te zien zal zijn. 

'Bekijken wat doenbaar is'

Europees Parlementsvoorzitter Martin Schulz stelde maandag dat de uitslag van de verkiezingen in Griekenland grondig geanalyseerd moet worden 'om te bekijken wat doenbaar is'.

Overreageren is voor niets nodig, aldus Schulz, die wel benadrukte dat de te vormen coalitie de Europese engagementen van Griekenland moet naleven.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig