Premier Di Rupo mee op het podium in Parijs
Foto: epa
Eerste minister Elio Di Rupo (PS) was er als de kippen bij om François Hollande in een persbericht 'hartelijk te feliciteren' met zijn overwinning in de Franse presidentsverkiezingen. Later op de avond trok onze premier ook naar Parijs om mee te vieren. Hij mocht er zelfs het podium op, aan de zijde van PS-voorzitster Martine Aubry.

Di Rupo zei in zijn communiqué verheugd te zijn om samen met Hollande de uitstekende relaties die België en Frankrijk onderhouden, voort te kunnen zetten. Het bericht kwam er tien minuten na de bekendmaking van de eerste officiële ramingen van de stembusgang.

'De eerste minister pleit er sinds zijn aantreden voor dat de noodzakelijke budgettaire verantwoordelijkheid op Europees niveau gepaard moet gaan met een ambitieuze relancestrategie die alle Europeanen ten goede komt', luidt het verder.

Di Rupo kijkt er naar uit om samen met François Hollande en de andere Europese staats- en regeringsleiders werk te maken van een concreet plan voor economische groei en jobcreatie, besluit de mededeling.

'Historisch moment'

Ook PS-voorzitter Thierry Giet en Waals minister-president Rudy Demotte zijn erg blij met de winst van Hollande. MR-voorzitter Charles Michel begroet de verkiezing van François Hollande met 'fair-play'.

De overwinning van Hollande in Frankrijk is 'een historisch moment voor Frankrijk maar ook een waar keerpunt voor Europa', zegt Giet in zijn reactie.

'We kunnen hopen dat de nieuwe president van de Franse republiek, naast premier Elio Di Rupo, kan aansturen op een andere visie voor Europa: die van een Europa dat inzet op groei en werkgelegenheid in plaats van blinde rigiditeit', zegt Giet in een persbericht.

'Deze overwinning van de socialistische kandidaat is ook de nederlaag van de strategie van afwijzen en verwerpen van de andere, door de aftredende president (Sarkozy, nvdr). De Fransen hebben zijn populistisch discours van tweedracht die de extremisten moest paaien, verworpen', klinkt het strijdvaardig.

Demotte tevreden

Rudy Demotte (PS), de minister-president van de federatie Brussel-Wallonië, drukte zondagavond zijn 'grote tevredenheid' uit na de verkiezing van Hollande. 'Met deze verkiezing waait een wind van hoop door een Europa dat niet langer mobiliserende perspectieven bood aan zijn burgers en zijn werknemers', aldus Demotte in een persbericht.

Demotte volgde de resultaten van de tweede stemronde vanuit Doornik en benadrukt de 'intense nabijheid' die Wallonië met Frankrijk verbindt. Demotte verheugt er zich verder over dat een socialistisch staatshoofd van een van de 'motorlanden' van de Europese Unie Elio Di Rupo vervoegt aan de tafel van de Raad van Europese ministers.

Michel begroet overwinning met 'fair play'

Charles Michel, voorzitter van de Franstalige liberale partij MR, begroet met 'fair-play' de verkiezing van François Hollande als president van Frankrijk. 'Ik respecteer de keuze van de Fransen om een socialist te verkiezen aan de leiding van Frankrijk. Het is niet het programma dat ik ondersteun, maar ik stel vast dat de opkomst hoog was, wat mij verheugt in het democratische debat', aldus Michel.

Na de Franse presidentiële verkiezingscampagne zegt de MR gesterkt te zijn in de verdediging van het principe van een directe verkiezing van de minister-presidenten. 'De MR is de enige Belgische politieke beweging om het principe van een rechtstreekse verkiezing van de minister-presidenten te verdedigen. Dat heeft de verdienste het debat te verhelderen en geeft meer gewicht aan het stembiljet van elke kiezer', argumenteert Michel.

De MR-voorzitter formuleert tot slot de wens dat de verkiezing van François Hollande de Europese engagementen van Frankrijk niet in vraag stelt.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig