Belgische economie groeit opnieuw
Foto: © PAUL O'DRISCOLL
De Belgische economie is in de eerste drie maanden van dit jaar opnieuw gegroeid, na een negatieve groei in het laatste kwartaal van 2011. Dat blijkt uit een eerste raming van de Nationale Bank van België. Het bruto binnenlands product groeide met 0,3 procent tegenover het voorgaande kwartaal. Dat is beter dan wat bij de Nationale Bank verwacht werd.

Er is nog meer goed nieuws, al is het eerder symbolisch. Ons land kwam vorig jaar technisch gezien dan toch niet in een recessie terecht, want de Nationale Bank stelde het groeicijfer voor het derde kwartaal bij tot 0,0 in plaats van -0,1 procent. Daardoor is niet langer sprake van twee opeenvolgende kwartalen met negatieve groei. Dat is de voorwaarde om van een recessie te mogen spreken. Over heel 2011 kwam de groei op 2 procent uit.

In het laatste kwartaal van 2011 was er een krimp van het bbp met 0,1 procent. Daar blijft de Nationale bank ook bij. Tegenover het voorgaande kwartaal liep de toegevoegde waarde toen terug in de diensten (-0,3 procent), maar heeft ze zich gestabiliseerd in de industrie en is ze zelfs toegenomen met 0,7 procent in de bouwnijverheid.

De werkgelegenheid steeg in de laatste drie maanden van 2011 met 0,2 procent op kwartaalbasis. Volgens de Nationale Bank is dat onder meer te danken aan de goede resistentie van de werkgelegenheid bij zelfstandigen.