De nieuwste generatie Android-tablets begint stilaan zijn weg te vinden naar de winkelrekken. Bij Acer vinden we de krachtige Iconia Tab A510 in het gamma.

De Iconia Tab A510 is zeker niet de eerste tablet van Acer. Van de vorige tablet van het Taiwanese merk (de A100) werden we niet bepaald warm, maar deze A510 ziet er op papier alvast erg aantrekkelijk uit. Benieuwd of die knappe specificaties ook in het echt een goede tablet opleveren.

Deze 10-inch tablet is met zijn 680 gram zeker geen lichtgewicht, maar ligt toch verrassend goed in de hand. Dat komt deels door de achterkant van deze A510, die uit een zacht plastic bestaat en een soort ledergevoel geeft. De afwerking en de bouwkwaliteit laten een degelijke indruk na, en deze tablet is ondanks zijn lichte tekenen van zwaarlijvigheid een plezier om vast te houden.

Scherm en camera

Het scherm van deze Acer-tablet is dan weer eerder middelmatig. Een lcd-scherm van 10,1 inch dat 1280 op 800 pixels toont is nauwelijks nog iets om van op te kijken, en van zodra je niet recht voor de tablet zit worden de kleuren al snel dof. Er zijn ongetwijfeld tablets met slechtere schermen, maar in deze prijscategorie verwachten we toch net dat ietsje meer.

Zoals we intussen ook gewoon zijn te zien, heeft de Iconia Tab A510 twee camera’s aan boord: een vijfmegapixelsensor aan de achterkant, en een exemplaar van één megapixel aan de voorzijde. De foto’s en video’s die deze camera’s schieten zijn niet van topkwaliteit, maar dat is ook niet erg. Een tablet is goed voor het occasionele snelle kiekje als je huisdier raar begint te doen of je kind op het punt staat om op een onnavolgbare manier tegen de grond te smakken, maar wie echt goeie foto’s of filmpjes wil maken moet de betere smartphone of - stel je voor - een foto- of videocamera in huis halen.

Maar goed, de camera’s van de nieuwe Acer dus. Misschien heeft het te maken met ons overdreven gevoel voor symmetrie, maar wij vinden het vreemd dat de camera aan de voorkant niet in het midden staat en niet netjes uitgelijnd is met het Acer-logo (dat wel mooi centraal staat). Daar is dan wel een goede reden voor - de camera aan de achterkant staat mooi in het midden en de behuizing is te klein om twee camerasensors op dezelfde plek in te bouwen - maar het oogt slordig om dat voorste cameragaatje een tikkeltje uit het midden te zien staan.

Hardware

De Tab A510 heeft als een van de eerste tablets de nieuwste Tegra 3-processor met vier rekenkernen aan boord. Op papier betekent dit dat deze tablet genoeg power heeft om alles vlot rond te krijgen en een concurrent is voor bijvoorbeeld de gelauwerde Asus Transformer Prime. En ook in de praktijk blijkt dat zo te zijn: zowel tijdens het navigeren door de menu’s en op websites als bij het spelen van games twijfelt deze tablet geen milliseconde en zorgt hij voor een gebruikservaring die erg gesmeerd loopt.

Zouden Android-tablets dan toch stilaan volwassen worden? De nieuwste generatie hardware doet alleszins vermoeden van wel. Ons testtoestel wordt bij intensief gebruik (en tijdens het laden) tamelijk warm. Op zich niets om je echt zorgen over te maken, maar we geven het maar mee. Acer heeft een potige batterij in de A510 gestopt die bij normaal gebruik vlot de kritische grens van 10 uur overschrijdt.

Uitbreidingsmogelijkheden

Een van de voordelen van Android-tablets is dat ze overweg kunnen met externe usb-opslagapparaten, en dat je dus bijvoorbeeld een extra harde schijf aan je tablet kan koppelen om films of muziek af te spelen. Zo ook deze Iconia Tab A510, al zit er geen echte usb-poort in het toestel en moet je een omweg maken via een bijgeleverd micro-usb-naar-usb kabeltje. En het is misschien een beetje lullig dat je dan altijd een extra accessoire moet meezeulen, maar het is wel een gat minder in je toestel.

Gaten zijn er wel om een microSD-kaartje in de A510 te stoppen en de 32 GB opslagruimte die deze tablet standaard heeft desgewenst nog eens met zoveel uit te breiden. Ook een HDMI-ingang is voorzien.

Software

De Iconia Tab A510 komt met Ice Cream Sandwich, en dat is goed nieuws. Deze laatste iteratie van het Google-besturingssysteem draait stabieler dan zijn voorgangers en ziet er bovendien erg goed uit. Elke fabrikant doet wel zijn eigen ding met dit besturingssysteem, en dat is bij Acer niet anders.

Een van de toevoegingen die de Taiwanezen hebben gedaan, is de Acer Ring. Door een knop centraal onderaan de interface roep je een blits menu op waarmee je snel je browserfavorieten kan doorbladeren, of enkele snelkoppelingen naar veelgebruikte apps kan instellen. Vind je deze Ring maar niets, dan is die makkelijk weer uitgeschakeld - plusplunten voor Acer, want doorgaans is het niet mogelijk om functies die fabrikanten aan Android toevoegen weer uit te zetten. Verder heeft deze Iconia Tab standaard een virusscanner van McAfee geïnstalleerd, en is Polaris Office van dienst om documenten te bewerken.

Conclusie

De Acer Iconia Tab A510 is geen goedkope tablet, maar je krijgt er wel een van de betere Android-tablets van het moment voor. De moderne hardware in combinatie met Ice Cream Sandwich leveren een vlotte en responsieve ervaring op die we nog niet bij veel Android-tablets hebben gezien.

Het enige steeds terugkerende probleem bij de grotere Android-tablets, is het complete gemis aan goede apps. Nog te veel apps benutten het tabletscherm niet en forceren gewoon hun smartphoneversie op het 10-inch scherm, met alle lelijke lay-outgevolgen van dien. Maar goed, dat is niet de schuld van Acer, dat met deze A510 een meer dan behoorlijke prestatie neerzet.

 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig