UGent weigert lezing europarlementslid Mario Borghezio
De UGent wil het auditorium in de Blandijn niet beschikbaar stellen. Foto: rr
De Universiteit Gent weigert een lezing van het Europees parlementslid Mario Borghezio van de Italiaanse rechtspopulistische partij Lega Nord in een van haar gebouwen. Dat meldt de extreemrechtse Nationalistische Studentenvereniging NSV! woensdag. De Gentse rector Paul Vancauwenberge zegt dat veiligheidsredenen en de voorgeschiedenis van de politicus aan de basis van de weigering liggen.

'Die aanvraag werd ongeveer een maand geleden gedaan en de vereniging werd tijdig ingelicht over mijn beslissing', aldus rector Van Cauwenberge. 'Ik heb die man zijn voorgeschiedenis laten onderzoeken en bekeken, en stelde een hele waslijst aan veroordelingen en aantijgingen vast.'

'Ik ben voor de vrije meningsuiting, maar ik verwachtte ook problemen. Er werden mij tegenbetogingen gemeld, terwijl ik ervoor moet zorgen dat er geen schade is aan gebouwen, personen of het normale functioneren van de universiteit.'

De NSV! noemt de beslissing 'het zoveelste bewijs dat open debat aan de UGent niet gewenst is'. 'Terwijl de universiteit uitpakt met slogans als 'Durf Denken' en zichzelf identificeert als pluralistische instelling, moeten wij spijtig genoeg vaststellen dat de vrije meningsuiting hier enkel geldt voor politieke bondgenoten', aldus de vereniging.

Borghezio is Europarlementslid voor de Lega Nord, voormalig staatssecretaris van Justitie en was Italiaans volksvertegenwoordiger van 1992 tot 2001. De voordracht gaat woensdagavond door op een geheime locatie in Gent.
 

 

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig