Meer politie aan Nederlandse grens tegen drugstoerisme
Foto: PhotoNews
De politiemacht aan de Belgisch-Nederlandes grens wordt opgevoerd naar aanleiding van de invoering van de wietpas in Nederland. Dat buitenlanders niet langer welkom zijn in de Nederlandse coffeeshops, dreigt immers neveneffecten te veroorzaken voor ons land, vreest de minister van Binnenlandse Zaken, Joëlle Milquet. Door snel en doortastend tussen te komen, wil ze een duidelijke boodschap uitsturen 'dat drugstoerisme niet zal worden geduld'.

 Vanaf 1 mei zijn buitenlanders niet langer welkom in coffeeshops in Zeeland, Noord-Brabant en Limburg. Milquet vreest echter dat dat zich zou kunnen vertalen in een verhoging van de cannabisteelt in ons land, een verplaatsing van de illegale verkoop naar België en de aanwezigheid van drugskoeriers die potentiële kopers trachten aan te spreken op de autowegen.

Samen met de Nederlandse autoriteiten nam ze daarom een aantal voorzorgsmaatregelen. Zo wordt de samenwerking en gegevensuitwisseling tussen beide landen opgevoerd, wordt de aanwezigheid van Nederlandse en Belgische agenten opgetrokken rond steden als Maastricht en in de grensstreek en kunnen grensgemeenten als Lanaken, Riemst, Voeren en Maasmechelen een beroep doen op een twintigtal inspecteurs uit het Limburgse interventiekorps.

Ook de weg- en spoorwegpolitie zullen een inspanning leveren met extra politiecontroles op bepaalde trajecten, terwijl de federale politie klaarstaat om ook met drugshonden de strijd aan te binden. De productie van cannabis en de ontmoediging van "drugsrunners" krijgen zo een prioritaire aandacht, aldus nog Milquet.