Sarkozy verdedigt zich tegen 'schandalige' beschuldigingen
Foto: AFP
Een week voor de verkiezingen is uittredend president Nicolas Sarkozy in de verdediging gedrongen. Ex-IMF-topman Dominique Strauss-Kahn 'kan beter zijn mond houden' en berichten over financiële steun van Kadhafi aan Sarkozy bij diens vorige campagne zijn 'een schande', zo klinkt het.

Dit weekend verscheen op de Franse nieuwssite Mediapart een document dat ondertekend zou zijn door een voormalige topman van de Libische geheime dienst en waaruit zou blijken dat de intussen overleden Moammar Kadhafi financiële steun verleend heeft aan de campagne van Sarkozy bij de vorige presidentsverkiezingen. De Franse president zegt dat het om een vervalst rapport gaat en noemt de publicatie ervan 'een schande'. 

'Wie heeft de missie geleid die een einde heeft gemaakt aan Kadhafi's regime? Frankrijk!', zo zei hij op de zender Canal+. 'Denk je nu echt dat ik Kadhafi van de macht had willen verdrijven als die bezwarend materiaal tegen mij gehad zou hebben? Het is een schande. Het is een vervalsing', aldus de president, die Mediapart beschuldigt van partijdigheid. 

Ook voor de beschuldigingen van ex-IMF-topman en socialist Dominique Strauss-Kahn spaart Sarkozy de harde bewoordingen niet. Hij vindt ze 'laag bij de grond'. DSK zei de voorbije week in een interview met de Britse krant The Guardian dat politieke tegenstanders - mensen die gelinkt zijn aan Sarkozy - zijn val georchestreerd hebben. Ze zouden Nafissatou Diallo, het kamermeisje dat volgens DSK ingestemd had met seksuele betrekkingen, aangespoord hebben om klacht in te dienen. 

Sarkozy vindt dat DSK 'het fatsoen zou moeten hebben om te zwijgen'. Maar ook de socialisten zelf zitten verveeld met de uitspraken van DSK. Sarkozy's tegenstrever François Hollande liet op Canal+ verstaan dat DSK 'geen deel uitmaakt van de campagne om het presidentschap' en Ségolène Royal, de socialistische presidentskandidate in 2007 en de voormalige partner van Hollande, zei dat DSK 'niet gewenst' is. DSK was tot voor het seksschandaal van vorig jaar de favoriet voor het presidentschap. 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in