Boer overleden door giftige dampen in regenput
Foto: Dominique Jauquet
De 66-jarige landbouwer André Van Hecke is gisteren om het leven gekomen nadat hij in een waterput op zijn familieboerderij in Leffinge bevangen raakte door giftige dampen en verdronk. Zijn zoon en schoondochter die hem ter hulp snelden, raakten ook bevangen en werden in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht.

Het ongeval gebeurde gistermiddag op de boerderij van de familie Van Hecke in het West-Vlaamse Leffinge, bij Middelkerke. André Van Hecke had gezien dat de vlotter van de oude waterput op de boerderij niet meer werkte en wilde die herstellen. Hij probeerde de vlotter los te trekken, maar toen liep het fout. Van Hecke kwam in de vijf meter diepe put terecht.

Daarbij kwam in de put het giftige gas waterstofsulfide vrij. Van Hecke raakte bedwelmd en verdronk. Omdat ze zo lang niets meer had gehoord van haar man, verwittigde zijn vrouw hun zoon Pieter(32). Die was met zijn vrouw Lien(31) in de buurt en kwam snel ter plaatse. Hij belde de hulpdiensten en probeerde ondertussen ook zelf zijn vader te redden. 'Ook Pieter en Lien raakten bevangen en kwamen in de put terecht', zegt Janna Rommel-Opstaele, waarnemend burgemeester van Middelkerke.

Toen de hulpdiensten ter plaatse kwamen, troffen ze in de waterput dus drie slachtoffers aan. Ze werden alledrie gereanimeerd, maar voor vader André kon geen hulp meer baten.

'De vrouw was zwaar onderkoeld en de zoon was aanvankelijk in een coma, maar hem konden de hulpdiensten snel weer bijbrengen', zegt Rommel.

Vier slachtoffers

De slachtoffers werden naar het ziekenhuis van Oostende gebracht. Ook de schoondochter was gisteravond alweer bij bewustzijn, haar man verkeerde nog altijd in kritieke toestand.

Ook bij de hulpverleners viel er een gewonde. Een ambulancier raakte bevangen en moest naar het ziekenhuis.

Familieleden kwamen gisteravond naar de boerderij. Ze reageerden ontzet en konden niet reageren. André Van Hecke stierf op de boerderij waar hij al zijn hele leven woonde.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in