Joeri Vansteelant heeft zich zondag in het Nederlandse Horst tot Europees kampioen duatlon gekroond op de lange afstand. De 29-jarige West-Vlaming legde de 15km lopen, 60km fietsen en 7,5km lopen af in 2u42:37 en haalde het met bijna twee minuten voorsprong op de Fransman Anthony Le Duey. Met Pieter Rijnders als derde hees een tweede landgenoot zich op het podium.

Vansteelant begon als derde aan het fietsen, na Rijnders en de Italiaan Alessio Picco. In het tweede onderdeel schoof hij op naar de eerste plaats en onze landgenoot stond in het afsluitende loopgedeelte de leiding niet meer af. Voor Vansteelant, tevens regerend wereldkampioen, is het de tweede Europese titel na 2009.

 

Pieter Rijnders zakte tijdens het fietsen van de eerste naar de tiende plaats, maar liep uiteindelijk nog naar het brons in 2u45:07. Met amper 5 seconden hield hij een andere landgenoot, Wim De Cort, nipt van het podium. Jochen Neyrinck was als achtste de vierde Belg in de top tien.

Bij de vrouwen was de Europese titel op de lange afstand voor de Britse Lucy Gossage. Zij won in 3u04:50 voor de Zweedse Eva Nyström en de Deense Susanne Svendsen. Er stonden geen Belgische duatletes aan de start bij de elite.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in