'Europese Commissie broedt op relanceplan voor economie'
Foto: EPA
De Europese Commissie werkt aan een soort 'Marshallplan' dat 200 miljard euro moet mobiliseren om de economische motor van Europa opnieuw aan de praat te krijgen. Dat schrijft de Spaanse krant El Pais.

El Pais zegt te weten dat de Commissie 200 miljard euro publiek en privaat geld wil mobiliseren voor investeringen in infrastructuurprojecten, hernieuwbare energie en spitstechnologie.

De Commissie zou werken op twee pistes om het geld bijeen te harken. In het eerste scenario zou men 12 miljard euro aan ongebruikte middelen uit het noodfonds EFSM aanwenden om privaat geld aan te trekken voor de Europese Investeringsbank (EIB), in het tweede scenario zouden de lidstaten een bijdrage moeten leveren voor een kapitaalverhoging bij de EIB.

Over een versterkte rol voor de EIB wordt al enige tijd gesproken. Zo hebben Europese leiders als Herman Van Rompuy en José Manuel Barroso al eerder geopperd dat een injectie van 10 miljard euro voor de EIB over een periode van drie jaar tot 180 miljard euro aan investeringen kan genereren.

Hoe dan ook, een Europese functionaris zei deze week nog dat het 'te vroeg' is om becijferde ramingen van een eventueel groeiplan te geven. Feit is wel dat steeds meer beleidsmakers dezer dagen beamen dat de Europese Unie de crisis niet enkel moet bekampen met budgettaire orthodoxie, maar ook een initiatief moet nemen om de economie aan te zwengelen. Mogelijk komt er reeds voor de geplande Europese top van eind juni een bijeenkomst van de Europese leiders om de plannen te bespreken.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in