Tom Boonen blijft WorldTour aanvoeren, Wiggins wordt vijfde
Foto: Tommy Maes
Ook na de Ronde van Romandië prijkt Tom Boonen (Omega Pharma-Quick.Step) op de eerste plaats in de UCI WorldTour-ranking. De Bom van Balen, die na zijn supervoorjaar hervat in de Ronde van Californië (13-20 mei), telt 366 punten en leidt voor Vincenzo Nibali, Samuel Sanchez en Peter Sagan. De top vier van de ranglijst blijft daarmee ongewijzigd na de Zwitserse rittenkoers.

Bradley Wiggins pakte zondag in Romandië met winst in de afsluitende tijdrit de eindzege, en stijgt van de 14e naar de 5e plaats. De Brit van Team Sky, die eerder dit jaar ook Parijs-Nice op zijn naam schreef, komt op 224 punten.

Jelle Vanendert blijft de tweede Belg op de 18e plaats, Philippe Gilbert (28e) en Jurgen Van den Broeck (29e) houden nog net hun plaats in de top dertig vast.
In de ploegenranking blijft Omega Pharma-Quick.Step met 547 punten aan de leiding, maar de voorsprong op Liquigas bedraagt nog amper 1 punt. Ook Team Sky, dat van 6 naar 3 klimt, komt opzetten met 531 punten.

Spanje blijft de landenranglijst aanvoeren met 881 punten, voor Italië (765 ptn) en België (674). Wiggins loodst Groot-Brittannië opnieuw de top tien binnen: de Britten stijgen van 11 naar 8 met 238 punten.
De Ronde van Italië, van 5 tot 27 mei, is de volgende wedstrijd op de WorldTour-kalender en belooft de ranglijsten grondig om te gooien.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in