'Merkel wil Euro 2012 boycotten'
Angela Merkel Foto: REUTERS
De Duitse bondskanselier Angela Merkel overweegt het Europees kampioenschap voetbal in Polen en Oekraïne te boycotten. Dat schrijft de Duitse krant Der Spiegel. Ze wil dit doen uit protest tegen de behandeling van de Oekraïense oud-premier Joelia Timosjenko.

Er doen al enkele dagen berichten de ronde over Europese hoogwaardigheidsbekleders die zich voornemen om niet naar het toernooi te gaan uit onvrede met de manier waarop Timosjenko behandeld wordt. De oud-premier zit momenteel een celstraf van zeven jaar uit voor machtsmisbruik. Vele Westerse leiders noemen de veroordeling politiek gemotiveerd. Bovendien zou Timosjenko slecht behandeld worden in de gevangenis. Ze is zelf uit protest in hongerstaking gegaan. 

Met Angela Merkel mengen zich nu ook de grote namen in het debat. Ze wil haar ministers verbieden om naar het toernooi te gaan zolang Timosjenko niet vrijgelaten is, meldt Der Spiegel. Het wegblijven van belangrijke staatsleiders zou een streep door de rekening betekenen voor Oekraïne, dat op zoek is naar meer erkenning in het buitenland. 

Eerder deze week had de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Hans-Peter Friedrich al aangestuurd op een politieke boycot door zijn collega's. Hij zei dat hij zelf wel naar Nederland-Duitsland in Charkov zou gaan, op voorwaarde dat hij Timosjenko zou mogen bezoeken in de gevangenis van die stad. 

En ook uit de voetbalwereld zelf zijn proteststemmen te horen. Uli Hoeness, voorzitter van voetbalclub Bayern Munchen, heeft aan UEFA-voorzitter Michel Platini gevraagd om stelling te nemen en met name op te roepen tot een betere behandeling van de 51-jarige Timosjenko.

Hoeness voegde daaraan toe dat ook het Duitse nationale elftal en de Duitse voetbalbond een standpunt dienen in te nemen. 'Ze zouden er bij elke gelegenheid op moeten wijzen dat de detentie van Timosjenko onaanvaardbaar is.'

 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in