Pascal Smet onderzoekt hoe de toegankelijkheid van Plopsaland verhoogd kan worden. Dat zegt de Vlaamse minister van Jeugd en Gelijke Kansen na een gesprek met de directie van het pretpark.

Plopsaland wijzigde onlangs haar reglement over de toelating van mensen met een handicap op de attracties. Bij negentien attracties wordt de toegang geweigerd aan mensen met een fysieke of visuele handicap en vier attracties zijn niet langer toegankelijk voor mensen met een mentale beperking.

Vrijdag vond een gesprek plaats tussen de Plopsaland-directie en een vertegenwoordiging van het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en voor Racismebestrijding, de dienst Gelijke Kansen in Vlaanderen en Toerisme Vlaanderen.

Veiligheid

De uitbaters van Plopsaland leggen de nadruk op het belang van veiligheid en de verantwoordelijkheid die zij dragen in geval van ongevallen. Plopsaland engageert zich om op korte termijn opnieuw rond de tafel te zitten, samen met externe partners en experts. Het doel is aan zo veel mogelijk mensen op een veilige manier toegang te verlenen tot het park.

Smet is tevreden met de uitkomst van het overleg. De Vlaamse minister bekijkt de komende dagen met zijn federale collega voor Consumentenzaken, Johan Vande Lanotte, in hoeverre de wetgeving op de veiligheid van pretparken en attractietoestellen kan bijdragen tot een oplossing. In een latere fase wil Smet het gesprek opentrekken naar de overige attractieparken. 'Plopsaland is een testcase die kan helpen om in alle pretparken de toegankelijkheid te versterken zonder in te boeten op de veiligheid.'

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in