'Coene heeft het parlement gebruikt'
Foto: belga
Gouverneur Luc Coene van de Nationale Bank van België (NBB) heeft het parlement gebruikt om te laten zien dat hij geen gehoor krijgt bij minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V). Dat heeft Bruno Tuybens (sp.a) zondag gezegd in De Zevende Dag. Ook LDD-er Jean-Marie Dedecker gewaagt van "een politiek spelletje".

Woensdag raakte bekend dat Coene in een parlementaire zitting achter gesloten deuren had gewaarschuwd dat de restbank van Dexia opnieuw een kapitaalverhoging dreigt nodig te hebben.


"Ik vind het bijzonder vreemd dat een gouverneur van de Nationale Bank golven maakt in plaats van ze te breken. Het is jammer dat hij het parlement gebruikt om te laten zien dat hij geen ingang krijgt bij minister Vanackere", stelde Tuybens.

Dedecker van zijn kant stelde dat Coene als "gehaaid politicus" goed besefte dat zijn verklaringen gelekt zouden worden.

"Een behoorlijk intentieproces", zo gaf Gwendolyn Rutten (Open Vld) tegengas. "Stel je voor dat we geen informatie krijgen, dan staan we binnen twee maanden te roepen dat we niets wisten". Ook Jan Jambon (N-VA) vindt dat de gouverneur "op een volwassen manier" met het parlement is omgegaan.

De vier Kamerleden waren het er wel over eens dat het lek het parlement geen goed heeft gedaan. Het lek heeft Coene, Vanackere en andere spelers "een alibi" verschaft om het parlement niet meer in te lichten, zo stelde Jambon.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in