Leuvens schepen Carl Devlies (CD&V) kant zich tegen een nachtelijk sluitingsuur voor horecazaken. Het idee werd opgerakeld door burgemeester Louis Tobback omwille van de stijging in 2011 van het uitgaansgerelateerd geweld en andere criminaliteit in Leuven.

Het aantal feiten van slagen en verwondingen steeg met 45 tot 487, het aantal diefstallen met geweld met 35 tot 108 en het aantal feiten van vandalisme met 37 tot 552. Tobback geeft de cafébazen van de Oude Markt enkele maanden de tijd om alternatieve voorstellen te doen.

Een sluitingsuur is volgens Devlies geen oplossing voor de problemen en creëert bijkomende moeilijkheden.

"Een algemene sluiting bijvoorbeeld om 3 uur lost niets op aan de criminaliteit in de uren daarvoor. Het resultaat is dat op het ogenblik van de sluiting duizenden mensen de straat worden opgestuurd, wat wellicht eveneens met veel overlast gepaard gaat. Dergelijke maatregel is bovendien negatief voor het imago van een studentenstad als Leuven dat er toch voor moet zorgen dat jongeren zonder zorgen moeten kunnen uitgaan", aldus Devlies.

Devlies erkent dat er zich in de nachtelijke uren op de Leuvense Oude Markt meer en meer problemen voordoen maar wil deze op een andere, meer efficiënte manier aanpakken.

"Om mensen van Mechelen en Brussel die naar Leuven afzakken om amok te maken af te schrikken pleit ik voor toegangscontroles aan invalswegen en het station. Horeca-uitbaters die de regels niet volgen moeten individueel aangepakt worden en hun zaak eventueel gesloten. Het gerecht moet geweldpleging zeer streng aanpakken", aldus Devlies die tot slot pleit voor meer overleg met jongerenorganisaties en onderwijsinstellingen.