TV Vlaanderen, dat digitale televisie aanbiedt via de satelliet, misbruikt het derde kanaal van de VRT om een dure decoder op te dringen. Dat stelt Test-Aankoop vrijdag.

'De abonnees van TV Vlaanderen ontvingen een brief waarin staat dat Ketnet en Canvas op 1 mei twee zenders worden en dat Ketnet enkel beschikbaar is in een nieuwe norm die slechts kan bekeken worden via een HD-ontvanger. TV Vlaanderen voegt eraan toe dat in de toekomst meer Vlaamse zenders naar deze nieuwe norm overschakelen', zegt topman Ivo Mechels van Test-Aankoop.

De brief is volgens de consumentenorganisatie onvolledig, misleidend en op verschillende punten in strijd met de wet. 'Zo geeft TV Vlaanderen zijn abonnees vier keuzemogelijkheden die telkens de ontvangst van zulke ontvanger impliceren. Uiteraard hangt daar een kost aan vast. TV Vlaanderen biedt de consument echter niet de mogelijkheid om niets te doen.'

TV Vlaanderen vermeldt ook niet dat ze eigenlijk twee wijzigingen doorvoert. Vooreerst beslist de leverancier om Ketnet vanaf 1 mei in een nieuwe norm uit te zenden. Vervolgens beslist ze om Ketnet op een andere satelliet te plaatsen, met name ASTRA 3 in plaats van ASTRA 1.

Test-Aankoop besluit dat de wijzingen allesbehalve nodig zijn om technische redenen (de komst van een derde net van de openbare omroep), maar puur commercieel zijn ingegeven. 'TV Vlaanderen stelt een HD-ontvanger voor aan 99 euro, terwijl een soortgelijke ontvanger in de buurlanden slechts een 60-tal euro kost', aldus Mechels.