Twee gehuchten moeten wijken voor havenuitbreiding
Het Deurganckdok Foto: ivan put
Twee gehuchten in Beveren, Ouden Doel en Rapenburg, moeten plaats maken voor de Antwerpse haven. Het gaat omeen vijftigtal woningen en boerderijen.

De Vlaamse regering heeft het havengebied ruimtelijk vastgelegd.

Op linkeroever komt 1.000 hectare ontwikkelingszone waar, naast het Deurganckdok, ook een tweede getijdendok (het Saeftinghedok) kan komen. Ook de verlenging van het Verrebroekdok wordt bevestigd, net als de aanleg van een tweede zeesluis aan het Deurganckdok.

Strikt genomen moeten beide gehuchten niet verdwijnen door de uitbreiding van de haven, maar wel omdat die uitbreiding gecompenseerd moet worden met natuurgebied.

Op de plaats van de gehuchten 'Ouden Doel' en 'Rapenburg' (ten noorden van Doel) komt straks een overstromingsgebied. Enkel investeringen in dijken, toegangswegen en nutsleidingen, zouden die gehuchten leefbaar kunnen houden. En dat is te duur, zegt de Vlaamse regering.

'Om al die redenen heeft de Vlaamse regering beslist om de bewoning in Ouden Doel en Rapenburg in de loop van 5 tot 7 jaar te laten uitdoven', kondigde de regering vanmiddag aan. De bewoners zouden volgens de Vlaamse regering bijvoorbeeld kunnen uitwijken naar Prosperpolderdorp.

Maatschappelijk belang primeert

Volgens Vlaams minister Muyters (N-VA) zou de helft van de bewoners geïnteresseerd zijn in zo’n verhuis. 'Ik begrijp dat mensen willen blijven wonen waar ze nu wonen. Maar dit is een beslissing waar we hebben durven kiezen voor het groter belang van de haven voor de Vlaamse economie. Hier primeert het maatschappelijk belang boven het individueel belang', aldus Muyters. De haven is immers goed voor meer dan 150.000 jobs.

De regering voorziet wel een sociaal begeleidingsplan voor landbouwers, bewoners, zelfstandigen en ondernemingen. Voor landbouwers is dat bijvoorbeeld de mogelijkheid om elders evenwaardige gronden te kopen via een "grondenbank", een vergoeding voor omschakeling van teelt of bedrijfsverplaatsing en begeleiding.

Voor de 57 inwoners gaat het bijvoorbeeld om een premie voor herinrichtingskosten, snelle toegang tot sociale huisvesting of op maat gesneden begeleiding door de bemiddelaar.

Ook wijst de regering erop dat het gaat om een ontwerpplan. In juni en juli komt er een openbaar onderzoek. Iedereen kan dan opmerkingen of bezwaren uiten. Het plan komt op de website van ruimtelijke ordening en kan straks worden ingekeken in de gemeentehuizen van Stabroek, Beveren, Sint-Gillis-Waas en Zwijndrecht, en ook op het stadhuis van Antwerpen.

Lokaal burgemeester Marc Van de Vijver (CD&V)  van Beveren  verzette zich vanmorgen nog in De Tijd tegen de plannen van de Vlaamse regering. Volgens hem is het absoluut niet nodig dat beide gehuchten verdwijnen.