De Croo: 'Overheid zal Dexia bijspringen indien nodig'
Foto: photo news
Als een herfinanciering van Dexia door de overheid nodig is, zal dat gebeuren. Dat heeft Open VLD-voorzitter Alexander De Croo gezegd.

De overheid zal er alles aan doen om Dexia te blijven ondersteunen, aldus De Croo op VRT-radio. Het gaat om de restbank die overbleef na de afsplitsing van het onderdeel dat nu Belfius heet.

'Als die bank moet gered worden, dan zal die bank gered worden. En dat zal op dezelfde manier gebeuren als de vorige keren. Men zal beroep doen op de kredietwaardigheid van ons land om die door te sluizen naar de bank die op dat ogenblik geen kredietwaardigheid heeft', zei De Croo.

Nood

Dexia heeft nood aan vers kapitaal, waarschuwde de gouverneur van de Nationale Bank, Luc Coene, gisteren in Kamer. Volgens Coene moet de overheid nieuw kapitaal in Dexia stoppen om de groep overeind te houden. Luc Coene uitte de zeer delicate boodschap gisteren in een commissie achter gesloten deuren, maar zijn boodschap lekte gisteravond uit.

De situatie bij Dexia is kritiek. De restbank wankelt na de zware verliezen die ze afgelopen jaar incasseerde. Dexia zit niet alleen door zijn kapitaal heen, maar kan zichzelf ook steeds moeilijker financieren.

Commentaar

Het kabinet van minister van Financiën Steven Vanackere is donderdag karig met commentaar, omdat Dexia beursgenoteerd is. Woordvoerder Rik Otten wil wel kwijt dat Dexia toegang heeft tot de voordelige leningen van de Europese Centrale Bank. Enkele kranten schreven dat Dexia als uitdovende instelling geen toegang heeft tot LTRO's. 'Niet correct', zegt Otten stellig. 'Dexia kan hier wel op rekenen.'