De Noorse massamoordenaar Anders Behring Breivik heeft een gerechtelijk psychiatrisch rapport afgewezen, dat hem ontoerekeningsvatbaar verklaart. Zogenaamde door hem afgelegde verklaringen in gesprekken met gerechtelijke psychiaters zijn 'verzinsels', verklaarde de 33-jarige dader woensdag voor de rechtbank in Oslo.

De persoon die in het rapport wordt beschreven 'ben ik niet', zei Breivik. De psychiaters zijn niet competent om hem te beoordelen, voegde hij er nog aan toe.

De kwestie over de geestestoestand van Breivik is op het proces in Oslo van groot belang en kan een doorslaggevende invloed hebben of hij zijn straf in de gevangenis moet uitzitten of naar een psychiatrische kliniek wordt verwezen.

Een gerechtelijk rapport van november had Breivik ontoerekeningsvatbaar verklaard. Dat resultaat werd door de publieke opinie op felle kritiek onthaald en werd ook door experten in twijfel getrokken. Daarom werd een tweede beoordeling voorgeschreven.

'Psychiaters zijn incompetent'

Breivik beweerde dat in het rapport meer dan 200 fouten staan - hij eist de volle verantwoordelijkheid voor zijn daden op. Hij had de gerechtspsychiaters gevraagd of ze ooit een politiek gemotiveerde dader onderzocht hadden, zei Breivik voor de rechtbank. 'Dat hadden ze niet. Volgens mij zijn ze incompetent', voegde hij eraan toe.

Een tweede rapport had hem wel toerekeningsvatbaar verklaard. De beide expertenteams volgen het proces en zullen later gehoord worden.

Breivik heeft op 22 juli 2011 in totaal 77 mensen gedood. In een bloedbad op het fjordeneiland Utoya stierven 69 deelnemers aan een zomerkamp van de jeugdorganisatie van de Noorse sociaaldemocraten. Acht mensen kwamen om bij een explosie in het stadscentrum van Oslo, meer dan 200 liepen verwondingen op.

'Strijd moet voortduren'

Breivik zei in de rechtbank dat hij hoopte dat zijn aanslagen een verandering in het politieke denken in Noorwegen teweeg zouden brengen. 'Maar in plaats daarvan zijn ze voortgegaan in dezelfde richting, dus de redenen voor de strijd zijn helaas nu nog relevanter dan voor 22 juli', zei hij.

De 33-jarige Noor heeft altijd gezegd lid te zijn van een militante anti-islambeweging, die haar inspiratie zou putten uit middeleeuwse kruisvaarders. Deze beweging zou samenwerken met twee andere cellen in Noorwegen.

Onderzoekers zeggen geen enkele aanwijzing te hebben gevonden voor het bestaan van een dergelijke beweging. Aanklager Svein Holden merkte ook fijntjes op dat deze beweging in het tweede psychiatrische rapport over Breiviks geestelijke gesteldheid als een 'fantasie' wordt bestempeld.

'Het is een echt netwerk', zei Breivik. De politie kan volgens hem niet concluderen dat het netwerk niet bestaat. 'Als je die logica volgt, dan bestond ík ook niet voor 22 juli. Ik zou niet in de schoenen willen staan van de politiewoordvoerder als er opnieuw een aanslag wordt gepleegd in Noorwegen. Omdat het zál gebeuren.'

Op de zitting van woensdag zijn verdere verhoren over de bomaanslag in de Noorse hoofdstad gepland. Breivik staat terecht wegens terrorisme en moord met voorbedachte rade. Hij heeft de feiten bekend, maar acht zich niet schuldig. Het proces zal in totaal tien weken duren, het vonnis wordt midden juli verwacht. 

 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig