Diabetes kost Europa jaarlijks 90 miljard euro
Foto: Shutterstock
De adjunct-secretaris-generaal van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), Yves Leterme, heeft aangegeven dat de behandeling van diabetici Europa jaarlijks 90 miljard euro kost. De voormalige Belgische premier kaartte het probleem aan op het European Diabetes Leadership Forum in Kopenhagen. De groei van het aantal patiënten zal in de toekomst dat bedrag alleen maar vergroten.

Yves Leterme benadrukt als adjunct-secretaris-generaal van de OESO de ernst van de chronische ziekte. Er zijn maar liefst 83 miljoen diabetici verspreid over de OESO-landen. Als het aantal patiënten in dezelfde lijn blijft toenemen, zullen er in 2030 zeker 100 miljoen diabetici zijn. Dat cijfer werd berekend op basis van de toename van mensen met obesitas.

Obesitas

De cijfers die op het Forum in Kopenhagen aan bod kwamen, tonen aan dat in het volgende decennium twee op drie mensen in sommige OESO-landen te kampen krijgen met overgewicht of obesitas. Zwaarlijvigheid verhoogt de kans op een diabetes acht keer.

'De behandeling, maar ook het voorkomen van diabetes kost Europa jaarlijks ongeveer 90 miljoen euro', aldus Leterme. Gezien de moeilijke financiële situatie van sommige landen en de beperkingen op ziektefondsen, stelt de ex-premier technieken voor om de kosten te onderdrukken.

'De publieke instellingen moeten samenwerken met de voedingsindustrie, de medische kabinetten, de pedagogische en de lokale instanties om een gezond leven te promoten. Denemarken, Finland, Frankrijk en Hongarije hebben al wetteksten aangenomen die suiker- en vetrijke producten willen belasten', onderlijnt de adjunct-secretaris-generaal van de OESO..

Kosten drukken

In België heeft men in oktober 2011 al geprobeerd een dergelijke wet in te voeren. Dieetdeskundigen en een groot deel politici bestempelden de poging als een 'goed idee, maar slecht uitgevoerd'. Het invoeren van een taks volstaat namelijk niet om eetgedrag te veranderen.

Leterme hoopt alleszins dat de overheden er alles aan doen om de toename van obesitaspatiënten tegen te gaan en dat door gezonde voeding en beweging aan te moedigen. 'Zulke initiatieven zullen hun nut bewijzen door de kosten voor gezondheidsbehandelingen in de toekomst te drukken', zegt hij.