Chelsea heeft zich na een knotsgekke wedstrijd tegen FC Barcelona gekwalificeerd voor de finale van de Champions League. De Britten zetten na een rode kaart van John Terry in de eerste helft met tien tegen elf een 2-0-achterstand nog om in een 2-2-gelijkspel. Chelsea had de heenwedstrijd in Londen met 1-0 gewonnen. Lionel Messi miste bij 2-1 een cruciale penalty.

Chelsea was vooral naar Nou Camp afgezakt om zijn 1-0-voorsprong uit de heenwedstrijd met hand en tand te verdedigen en trok een stevige muur op voor het doel van keeper Petr Cech. Barcelonacoach Guardiola gooide na de nederlaag tegen aartsrivaal Real Madrid het roer om. Hij bracht Gerard Piqué en Cesc Fabregas aan de aftrap ten koste van Dani Alves en Thiago Alcantara.

Die Piqué moest na een dik kwartier echter al naar de kant nadat hij stevig in botsing was gekomen met zijn eigen doelman Victor Valdes. Op dat moment had Lionel Messi al twee prima kansen de nek omgewrongen. De Argentijnse wereldvoetballer van het jaar knalde al na drie minuten in het zijnet en besloot even later na een weergaloze combinatie met Fabregas op Cech.

Drie doelpunten en rode kaart in dolle tien minuten

 Na 36 minuten viel de 1-0 dan toch. Sergio Busquets tikte van dichtbij een slimme voorzet van Isaac Cuenca in het lege doel. Camp Nou ontplofte en de 1-0 uit de heenwedstrijd was uitgewist. En de situatie werd een minuut later nog veel erger voor Chelsea. John Terry deelde een ontzettend domme kniestoot uit aan Alexis Sanchez zonder dat de bal in de buurt was. Scheidsrechter Çakir stuurde de Engelse international zonder pardon naar de kleedkamer. Barcelona profiteerde vrijwel meteen van de man-meer-situatie. Messi zonderde met veel gevoel Andres Iniesta alleen voor Cech af en die schoof de 2-0 in doel. Chelsea leek KO, maar sloeg in de blessuretijd onverwacht genadeloos terug. Ramires ontsnapte op rechts aan de aandacht van de Spaanse verdediging en lobde de bal heerlijk over Valdes.

Messi treft lat en paal

Barcelona ging met elf tegen tien na de pauze meteen op zoek naar de treffer van de kwalificatie. Sterspeler Messi kreeg al drie minuten na rust een unieke kans om zijn team te bevrijden. Drogba haakte Fabregas in het strafschopgebied, maar Messi knalde de penalty tot zijn eigen verbazing tegen de lat. Chelsea putte moed uit deze misser en Drogba verraste bijna vanaf de middenlijn doelman Valdes.

Met zijn gekende combinatievoetbal probeerde Barcelona de 'Blues' uit verband te spelen, maar de stugge Britten hielden prima stand. In de laatste tien minuten was het pompen of verzuipen voor Chelsea. Een doelpunt van Alexis Sanchez werd terecht afgekeurd en Messi knalde via de hand van Cech tegen de staak. De Tsjechische doelman had ook een schitterende redding in huis op een schot van Mascherano. In de blessuretijd legde de ingevallen Torres op de counter nog de 2-2 in het mandje. Game over voor de Catalanen, die na de Spaanse titel nu ook een kruis mogen maken voor de Champions League.

Chelsea neemt het in de finale op 19 mei in München op tegen Real Madrid of Bayern München. Die twee spelen woensdagavond hun terugwedstrijd van de halve finale. Je kan deze partij uiteraard ook hier LIVE volgen.

 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig