De Brit Steven Thorpe heeft een bijzonder goede engelbewaarder. Op 17-jarige leeftijd raakte hij betrokken bij een zwaar verkeersongeval. Vier verschillende dokters verklaarden de jongen hersendood en pleitten er voor om de beademingsmachine uit te schakelen. De ouders van Steven besloten echter nog advies in te winnen bij een laatste specialist, en dat bleek een goede keuze.

Op 1 februari 2008 raakten in Warwickshire drie auto's betrokken bij een ongeval nadat een ontsnapt paard de weg was opgelopen. In de wagen van Steven kwam een van de passagiers om het leven. Steven zelf werd in kritieke toestand naar het universitair ziekenhuis in Coventry overgebracht en daar in een kunstmatige coma gehouden.

Verschillende artsen verklaarden na twee dagen al dat Steven niet meer gered zou kunnen worden, maar zijn ouders gaven de hoop niet op. Zij contacteerden een externe specialist en die stelde vast dat de jongen toch nog kans maakte om te herstellen. Na twee weken ontwaakte hij uit zijn coma. 

Intussen is Steven 21 en bijna volledig hersteld. 'Het is erg zorgwekkend als je er over nadenkt', vertelt hij. 'Verschillende specialisten hadden me afgeschreven. Eigenlijk dank ik mijn leven aan het feit dat mijn ouders nog iemand anders om advies vroegen.'

Het ziekenhuis liet in een mededeling weten dat verschillende scans aantoonden dat de schade aan de hersenen van Steven erg groot en bijna onomkeerbaar was. 'Het komt zelden voor dat een patiënt zo'n trauma overleeft, maar ons personeel heeft Steven steeds alle mogelijke verzorging geboden en we zijn dan ook bijzonder blij dat hij hersteld is. Het is echt een uniek voorval', klinkt het.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in