Oppositie schiet met scherp op compromis over miserietaks
Foto: rr
Oppositiepartij Open Vld is niet te spreken over het compromis rond de echtscheidingstaks. 'Dit is een draak van een compromis waar iedereen finaal nog altijd meer zal betalen', zegt fractieleider Sas Van Rouveroij. De liberalen willen de hele taks afschaffen.

Open VLD wijst erop dat de taks nog steeds betaald moet worden door mensen die in een moeilijke situatie komen. Daarom willen ze de hele taks afschaffen.

Het verlies van inkomen voor de Vlaamse regering (zowat 40 miljoen euro per jaar) moet in de uitgaven gecompenseerd worden, zo zeggen de liberalen.

'Iedereen met een huis boven de 250.000 euro die geen kinderen heeft - zo zijn er ook nog altijd veel - zal nog meer betalen dan in hun oorspronkelijke voorstel', zegt de Open Vld-fractieleider.

'En wie een bescheiden huisje van 100.000 euro heeft en geen kinderen, zal nog altijd 250 euro meer betalen dan nu'.

'Dit blijft een verhoging van de miserietaks. Wij blijven zeggen: schaf die gewoon af en compenseer je begroting door te besparen op uitgaven.'

Groen: 'Gecamoufleerde miserietaks'

Ook oppositiepartij Groen is niet te spreken over het compromis rond de scheidingstaks. "De miserietaks wordt gewoon een gecamoufleerde miserietaks", zegt fractieleider Filip Watteeuw.

"Voor een huis van 250.000 euro zonder kinderen verandert er niets ten opzichte van de aangekondigde verhoging. Een huis in vlaanderen kost gemiddeld 270.000 euro. De sociale correcties zijn veel te mager en het blijft gewoon een verhoging. Dit is volksverlakkerij", aldus Watteeuw. Groen blijft voor een afschaffing van de taks.

LDD: 'Asociale maatregel'

Oppositiepartij LDD vindt het compromis rond de echtscheidingstaks maar niets. "Een asociale maatregel zonder scherpe kantjes wordt niet ineens sociaal", zegt fractieleider Lode Vereeck.

"Enkel wie vier kinderen heeft ontsnapt aan de verhoging. Wij vinden niet dat wie al financieel en emotioneel in de put zit niet nog extra belast moet worden".
LDD wil alle middelen inzetten om de verhoging tegen te gaan.

Vlaams Belang: 'Halfslachtig compromis'

Ook oppositiepartij Vlaams Belang is niet te spreken over het nieuwe akkoord over de zogenaamde echtscheidingstaks. De partij spreekt van een "halfslachtig compromis".

"Wij begrijpen niet waarom de meerderheid niet bereid is definitief komaf te maken met deze - ook na de zogenaamde ’sociale correctie’ - onrechtvaardige ’miserietaks’", luidt het dinsdag in een persbericht. "Waarom zouden de door de Vlaamse begroting bij een volledige afschaffing gederfde inkomsten niet bij andere dossiers kunnen gevonden worden, bijvoorbeeld het in moeilijke begrotingstijden ongeoorloofde VRT-net? ".
 

 

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig