IVF-medicatie verhoogt kans op leukemie bij kinderen
Foto: Shutterstock
Een Franse studie toont aan dat medicatie die de vruchtbaarheid verhoogt bij vrouwen die moeilijk zwanger worden, leukemie bij de kinderen bevordert. Het nageslacht heeft zo twee keer meer kans op de ontwikkeling van acute lymfatische leukemie, de meest voorkomende vorm van de ziekte bij kinderen.

Wetenschappers van de Centre for Research in Epidemiology and Population Health, INSERM, in het Villejuif (Parijs) onderzochten 764 kinderen met acute leukemie en 1.681 gezonde kinderen en ondervroegen hun moeders over hun vruchtbaarheidsproblemen.

Ze ontdekten dat het gebruik van IVF-medicatie het risico op het ontwikkelen van de meest voorkomende vorm, acute lymfatische leukemie, verhoogd was met een factor 2,6. Het risico op een zeldzamer type, acute myeloïde leukemie, was met een factor 2,3 verhoogd.

De Franse wetenschappers kunnen hun bevindingen nog niet volledig duiden, maar ze zijn dan ook de eersten die een link tussen vruchtbaarheidsmedicatie en leukemie proberen aantonen. 'De hypothese dat de medicatie kanker bij kinderen zou bevorderen, is er altijd geweest. Zeker wanneer het gaat om regelmatig gebruik tijdens de bevruchting van het eitje', licht dokter Jeremie Rudant van het Franse onderzoekscentrum toe.

Meer onderzoek is nu vereist. De experts benadrukken dat dit niet betekent dat deze medicatie kanker veroorzaakt en dat de toename van het risico in absolute zin klein is.
 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig