Eén VUB-hongerstaker zet actie voort
Hongerstaker Jamal Jaoudi Foto: Bart Dewaele
Eén hongerstaker aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) heeft beslist zijn actie voort te zetten. De man verblijft in een aparte kamer in de Triomflaan in Oudergem en blijft strijden voor een werk- en verblijfsvergunning.

De meeste sans-papiers waren na 102 dagen gestopt met hun hongerstaking aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB). Enkelen discussieerden nadien over de voortzetting van hun actie. 'De groep blijft verdeeld. Het is geen makkelijke beslissing om te stoppen', klonk het dinsdag.

'Eén man heeft dinsdagavond beslist om zijn actie voorlopig niet op te geven', aldus pastoor Daniel Alliët van het 'Kollektief Sans-Papiers VUB' woensdag. 'De anderen zijn van oordeel dat er in de huidige politieke omstandigheden op korte termijn geen oplossing mogelijk is. Om de hypotheek op hun leven niet te vergroten, hebben ze dinsdag hun actie stopgezet. Het is wel niet omdat ze één veldslag verloren hebben dat ze hun strijdbijl voor een eerlijke behandeling zullen begraven.'

De gestopte sans-papiers kregen dinsdagmiddag garanties van de Dienst Vreemdelingenzaken dat ze de tijd krijgen om te herstellen van hun hongerstaking. Ze krijgen nog onderdak in de Triomflaan tot 1 juli.

'Nu kiezen ze voor het leven omdat de hypotheek op hun gezondheid te groot is geworden. De actie is stopgezet. Er zijn garanties dat ze voldoende tijd krijgen om te herstellen', aldus priester Daniel Alliët na een gesprek met Freddy Roosemont, de directeur-generaal van DVZ.

Verblijfsvergunning van een jaar

De groep wilde met hun hongerstaking een verblijfsvergunning van een jaar en ook een werkvergunning afdwingen. Die werden echter steevast geweigerd door Dienst Vreemdelingenzaken. Ook staatssecretaris voor Asiel en Migratie De Block (Open VLD) wou niet toegeven aan de druk van de hongerstakers. 

Zij beklemtoont nu dat de groep wat tijd krijgt om fysiek en psychisch te herstellen maar: 'Ik wil wel benadrukken dat deze groep niets meer of minder zal krijgen dan elke andere uitgeprocedeerde vreemdeling.' De Block is opgelucht dat de hongerstaking - hoogstwaarschijnlijk - voorbij is.

Eerder deze maand moest één van de actievoerders met hart- en leverklachten worden opgenomen in het ziekenhuis. Een andere man werd opgenomen met duizelingen en maagproblemen. Eén van de actievoerders had zelfs zijn lippen dichtgenaaid.

Afgelopen weekend vond er nog een steunbetoging plaats met zowat 250 deelnemers. Het was niet de eerste keer dat mensen hun steun uitspraken voor de hongerstakers. Er waren eerder ook betogingen geweest aan het kabinet van premier Di Rupo bijvoorbeeld.

Twee ex-hongerstakers en een sympathisant zitten trouwens vast in Merksplas wegens strafbare feiten.

Zo pakte de spoorwegpolitie een gestopte hongerstaker op voor diefstal van een gsm, terwijl een andere ex-hongerstaker samen met een sympathisant door de politie onderschept werd met inbraakplannen. Zij zitten opgesloten in de gevangenis van Merksplas. Ze negeerden eerder al een bevel om het grondgebied te verlaten, wat maakt dat ze nu opgesloten zijn "met het oog op hun verwijdering".