Menselijke beenderen op Onze-Lieve-Vrouwekerkhof Mechelen
Foto: Photonews
In het hartje van Mechelen was er tot maandagavond een onrustwekkend tafereel te aanschouwen. Het vernieuwde grasplein aan de Onze-Lieve-Vrouwekerk in het stadscentrum was bezaaid met resten van menselijke botten.

Stadsgids Michel Leriche merkte de beenderen zondagnamiddag op aan het monument voor de gebroeders Verhaegen aan de kerk. 'Tussen de aarde zagen mijn vrouw en ik knoken liggen. Resten van een ruggenwervel, een dijbeen en vingerkootjes. Ik was geschokt', vertelde hij aan Gazet van Antwerpen.

Burgemeester Bart Somers (Open Vld) reageerde geschokt, hij vindt het hele voorval schandalig. 'Onze voorouders, ook al zijn ze al honderden jaren geleden overleden, verdienen het om met respect te worden behandeld. Ik doe onmiddellijk het nodige', was zijn reactie.

Tot 1785 was het Onze-Lieve-Vrouwekerkhof een begraafplaats. Hoe de beenderen nu aan de oppervlakte zijn gekomen is voorlopig nog een raadsel. Vermoedelijk is de aannemer die er werken heeft uitgevoerd verantwoordelijk. De burgemeester liet maandagavond een ploeg arbeiders van de dienst Onderhoud aandraven om de voormalige begraafplaats op te ruimen. De resten zullen opnieuw begraven worden op het stedelijke kerkhof.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in