Een undercoverreportage van de Britse krant The Sunday Times heeft een schokkende praktijk aan het licht gebracht. Met een verborgen camera ontdekte de krant dat een arts illegaal besnijdenissen uitvoert bij vrouwen. Nog volgens de reportage zijn ongeveer 100.000 Britse vrouwen illegaal besneden.

 Journalisten van The Sunday Times konden in een undercoverreportage een dokter, tandarts en beoefenaar van alternatieve geneeskunde om de tuin te leiden. De drie mannen gaven toe dat ze bereid waren om een illegale vrouwenbesnijdenis uit te voeren, of konden de journalisten doorverwijzen naar iemand die dat kon doen.

De tandarts wist de hele operatie voor een vrouwenbesnijdenis uitvoerig beschrijven voor de verborgen camera, en was bovendien bereid die uit te voeren op twee meisjes van amper 10 en 13 jaar. 'Ik doe de procedure. Niemand hoeft het te weten', zei hij aan de journalisten.

De politie is intussen een onderzoek gestart naar de drie mannen. Als ze schuldig bevonden worden, riskeren ze celstraffen tot 14 jaar. De mannen ontkennen.

100.000 slachtoffers

Uit de reportage van The Sunday Times bleek verder dat illegale vrouwenbesnijdenissen vaker voorkomen dan iedereen denkt. In totaal zouden er 100.000 Britse vrouwen illegaal besneden zijn. Dat hoge getal is voornamelijk te wijten aan de grote toestroom vrouwen vanuit Afrikaanse landen als Soedan, Somalië en Ethiopië. 

Volgens een vroedvrouw uit Birmingham is het aantal besneden vrouwen in Groot-Brittannië verdrievoudigd sinds 2002. Ze krijgt dikwijls vrouwen over de vloer die bijzonder zwaar verminkt zijn. Zo zag ze recent vrouwen van wie de vagina toegenaaid was, met enkel een opening van een paar millimeter. De vrouwen zijn niet alleen verminkt, maar lopen ook verhoogd risico op infecties of blijvende bloedingen.

Vrouwenbesnijdenis

Een vrouwenbesnijdenis is het geheel of gedeeltelijk weghalen van de schaamlippen en/of clitoris. Bij sommige gevallen wordt vervolgens de vagina dichtgenaaid om de maagdelijkheid van een meisje of jonge vrouw te garanderen. De procedures komen vooral voor in Afrikaanse landen en gebeuren om culturele redenen.

In tegenstelling tot de mannenbesnijdenis wordt een besnijdenis bij vrouwen als verminkend aanzien, vooral omdat de toestemming van het meisje in kwestie niet gevraagd wordt. (een vrouwenbesnijdenis vindt meestal plaats vlak na de geboorte of voor de leeftijd van twaalf jaar.)

In heel wat landen, onder andere België, Nederland en Groot-Brittannië, is het uitvoeren van een vrouwenbesnijdenis illegaal. 

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig