Opnieuw paspoort tonen aan Duitse en Franse grens?
Foto: PhotoNews
De ministers van Binnenlandse Zaken van Frankrijk en Duitsland hebben laten weten dat ze opnieuw grenscontroles willen, en zo dus het verdrag van Schengen willen opschorten. Dat meldt de Duitse krant Süddeutsche Zeitung.

 Sinds de oprichting van de zogenoemde Schengen-ruimte in 1985 zijn de grenzen van de deelnemende landen vrij van controles. Dat wil zeggen dat personen vrij kunnen bewegen in de Schengen-zone en dus niet gecontroleerd worden door douaniers of politie als ze de landsgrens oversteken.

Duitsland en Frankrijk hebben nu laten weten dat ze het Schengen-verdrag willen opschorten en de grenscontroles opnieuw willen invoeren. In een brief aan hun EU-collega's schrijven -ministers van Binnenlandse Zaken Hans-Peter Friedrich en Claude Guéant dat het opnieuw invoeren van die controles een laatste redmiddel is. 'Wij zijn genoodzaakt om ònze grenzen opnieuw te beveiligen als landen die de buitengrens van Europa vormen, dat onvoldoende doen', klinkt het. 

Op dit moment hebben de landen het recht het Schengen-verdrag tijdelijk op te schorten en de grenzen vijf dagen te sluiten als er een terroristische aanslag dreigt of als er grote evenementen zoals een top van de G8 of de wereldkampioenschappen voetbal plaatshebben. Brussel wil hier over meebeslissen en dat is voor Duitsland en Frankrijk onverteerbaar.

De Europese Commissie wil Schengen-landen de mogelijkheid geven in geval de bescherming van de buitengrenzen ernstig te wensen overlaat - bijvoorbeeld in het geval van een burgeroorlog - de grens te kunnen sluiten. 

Het voorstel van Duitsland en Frankrkijk wordt wellicht volgende week donderdag besproken op een bijeenkomst van de Europese ministers van Binnenlandse Zaken. De Nederlandse premier Mark Rutte vindt het 'een interessant voorstel'. De Belgische minister van Binnenlandse Zaken, Joëlle Milquet, heeft nog niet gereageerd.

Het voorstel van Duitsland en Frankrijk komt op dezelfde dag dat Spanje heeft aangekondigd het Schengenverdrag volgende maand tijdelijk op te schorten. Aanleiding is een bespreking van de Europese Centrale Bank in Barcelona.

Het land vreest dat er grote aantallen betogers naar Spanje komen, in het bijzonder uit Griekenland en Italië die zwaar getroffen zijn door bezuinigingen. Bij uitzonderlijke omstandigheden, zoals voetbalwedstrijden of grote congressen, mogen landen tijdelijk opnieuw grenscontroles invoeren.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig