Kleine platenwinkels pakken uit met mini-concerten
Foto: sgg
Onafhankeljike platenwinkels zijn stilaan een bedreigde soort, maar één keer per jaar verenigen ze zich wereldwijd om zo luid mogelijk van zich te laten horen. Op Record Store Day pakken ze uit met exclusieve nieuwe platen, herpersingen in alle kleuren, en kleinschalige optredens. Ook de Belgische winkels doen vandaag volop mee.

De problemen van de platenwinkels zijn bekend. Legaal en illegaal downloaden  doen de verkoop fors slinken, en concurrentie van internetwinkels en ketens als Media Markt heeft de leefbaarheid onder druk gesteld.

 Enkele jaren geleden begonnen Amerikaanse onafhankelijke winkels zich te verenigen om één dag per jaar extra mensen naar de winkels te lokken. Dat gebeurde door nieuwe albums en singles in een kleine oplage uit te geven, vaak op vinyl. Bedoeling is dat die enkel die dag worden verkocht, en niet elders verkocht worden. Ook gevestigde artiesten, zoals Tom Waits, deden al mee door een bestaand album in een speciale editie uit te geven, bijvoorbeeld op gekleurd in plaats van zwart vinyl.

Ook Belgische winkels doen volop mee. Zo maakte Amatorski twee jaar geleden haar debuut met een plaat die op Record Store Day uitkwam. Dit jaar doen ook een hele reeks grotere namen mee aan de actie. Mauro Pawlowksi brengt een mini-lp uit met nieuw materiaal, terwijl ook van Triggerfinger, Absynthe Minded en Intergalactic Lovers een gelegenheidssingle in de rekken ligt. 

Veel winkels openen vandaag daarom ook extra vroeg, trakteren de klanten op drankjes en hapjes, en laten artiesten een kleinschalig optreden doen. Een selectie van de meest in het oog springende acties:

- In de Gentse Music Mania geeft Mauro Pawlowski een ontbijtconcert. Ook Flying Horseman en Liesa Van Der Aa komen optreden.
- Iets verderop in de Vynilla  presenteren Tiny Legs Tim en Love Like Birds hun nieuwste releases.
- Nog in Gent: in Wool-E-Shop kunnen liefhebbers van New Wave en aanverwante genres terecht voor concerten van Filip Gheysen en Yannick Frank, die er een single voorstellen.
- Mauro is ook in zijn woonplaats Antwerpen te zien. In september speelde hij nog met dEUS in platenzaak Tune Up, op de middag speelt hij er vandaag solo. Ook Hong Kong Dong komt daar langs.
- Nog meer Mauro? Hij is ook een paar straten verder ook in de Fat Kat te zien, samen met ondermeer Black Cassette.
- Voor liefhebbers van elektronische muziek organiseert het Antwerpse Wally's Groove World een aantal signeersessies en dj-sets
- In Hasselt neemt één winkel deel: de Giga-swing. Er zijn drie optredens, met Mad about Mountains als afsluiter.
- GTO Distro in Kortrijk is misschien wel de kleinste winkel van het land, maar toch gaan ook daar twee concerten door: True Deep en Gwenaelle
- De Vinyl Touch in Mechelen trekt de jazzkaart, met een concert van Chris Joris, Yannick Peeters en Arno Goossens.
- De  Pick-Up in Heusden-Zolder heeft aan één dag niet genoeg. De winkel is ook op zondag open, met een concert van Flying Horseman.

Het volledige programma en de lijst van alle deelnemende winkels en beschikbare releases vindt u op www.recordstoreday.be.