Extreemrechts kamerlid choqueert met foto's van autopsie Julie en Mélissa
Foto: *
Het extreemrechtse Kamerlid Laurent Louis (MLD) heeft donderdag tijdens een persconferentie foto's getoond van de autopsieën van Julie en Mélissa, slachtoffertjes van Marc Dutroux. Kamervoorzitter André Flahaut kan voorlopig geen stappen ondernemen, tenzij op verzoek van het gerecht. Intussen eist Jean-Denis Lejeune, de vader van Julie, het ontslag van Louis.

'Ik weet dat het controversieel is om deze foto's te tonen in het openbaar, maar ik vind het belangrijk dat er transparantie komt over bepaalde valse verklaringen in de zaak-Dutroux. En die foto's kunnen daarbij helpen. Let wel, ik wil zeker niet dat ze in handen vallen van mensen die zich erdoor beledigd zouden voelen, of - erger nog - er plezier aan zouden beleven.'

Andere medeplichtigen?

Hoe die foto's dan precies zijn punt kracht bijzetten? 'Op basis van de beelden en het medische dossier wil ik duidelijk maken dat de stelling dat de meisjes de hongerdood stierven terwijl Dutroux opgesloten zat, geen steek houdt. Het lijkt aannemelijk dat ze stierven aan de gevolgen van misbruik', aldus Louis. 

'En als ze bezoek kregen tijdens de gevangenschap van Dutroux, dan lopen die misdadigers nog steeds vrij rond (Michelle Martin kwam tijdens de gevangenschap van Dutroux niet in de kelder, red.)', klinkt het. Daarmee lijkt Louis te impliceren dat Dutroux nog andere medeplichtigen had die nooit werden opgepakt of veroordeeld.

Volgens Louis, die eigenlijk geen achtergrond heeft in deze materie, tonen de foto's voorts 'dat de slachtoffers ook na hun dood nog werden misbruikt, en niemand ooit is veroordeeld voor die afschuwelijke misdaad'. 

'We zullen voorts het medische dossier integraal online zetten en we nodigen iedereen die de foto's wil zien uit om ons aan te schrijven', vertelt hij.

Louis heeft met zijn opzienbarende verklaring naar eigen zeggen niet het gevoel de grenzen van het fatsoen te overschrijden. 'Ik nam de beslissing naar eer en geweten, omdat ik werd geconfronteerd met het stilzwijgen van justitie en de media', besluit Louis.

Kamerleden verlaten vergadering

Verschillende partijen reageerden al geschokt en verontwaardigd op het initiatief van Laurent Louis. Toen hij zich opmaakte om tijdens het vragenuurtje minister van Justitie Annemie Turtelboom aan de tand te voelen over de toestanden in de Belgische gevangenissen, stonden de overige Kamerleden recht en verlieten ze de plenaire vergadering. Enkel drie leden van Vlaams Belang en Jean-Marie Dedecker bleven achter in de zaal.

Toen minister Turtelboom haar antwoord had gegeven en Louis de tijd had genomen om te repliceren, maakte Kamervoorzitter Flahaut duidelijk dat ook hij niet opgezet is met het gedrag van Louis. Flahaut had het over een trieste dag voor de democratie en merkte op dat de parlementaire onschendbaarheid niet alles toelaat.

Toch kan hij vanuit grondwettelijk oogpunt bij de huidige stand van zaken geen stappen ondernemen tegen Kamerlid Laurent Louis, tenzij op verzoek van het gerecht. Dat delen zijn diensten donderdag mee.

'André Flahaut betreurt deze misselijkmakende praktijken. Het parlementslid in kwestie is hier ver over de schreef gegaan, en dat is des te meer onaanvaardbaar omdat het een vertegenwoordiger van de Natie betreft', luidt het voorts in de mededeling.

Cordon sanitaire rond Laurent Louis

De fractie Ecolo-Groen in het federaal parlement pleit voor een cordon sanitaire rond Louis. Woensdag werd bekend dat Jean-Denis Lejeune, de vader van Dutroux-slachtoffertje Julie, een klacht heeft ingediend tegen Louis wegens laster en eerroof.

Hij overschreed volgens Groen en Ecolo de lijst van het aanvaardbare, 'niet enkel wat politiek betreft, maar ook op menselijk vlak'. Enkele dagen geleden nog verspreidde hij een lijst van vermeende pedofielen, onder wie politici, magistraten, journalisten en politiemensen. De lijst kwam van een anonieme opsteller.

Ook het CDH wil dat de Kamer optreedt tegen Louis. In een brief aan Kamervoorzitter Flahaut vraagt CDH-fractieleidster Catherine Fonck dat hij de mogelijkheid om als parlement klacht in te dienen, inschrijft op de agenda van de Conferentie van de Voorzitters van de verschillende fracties. Ook wil ze dat de juridische dienst van de Kamer wordt gevraagd zich over de situatie te buigen om alle sanctiemogelijkheden tegen Louis tegen het licht te houden.

Jean-Denis Lejeune, de vader van Julie, heeft intussen het ontslag van Louis gevraagd. Dat liet hij donderdag weten via zijn advocaat.

Louis werd in 2010 als enige verkozen voor de Personenpartij van zakenadvocaat Mischaël Modrikamen, maar verliet intussen die partij en richtte zijn eigen beweging, de Mouvement Libéral Démocrate (MLD), op.