10 foto-apps voor je smartphone
Foto: shutterstock
De camera’s in smartphones worden steeds beter en maken digitale compactcamera’s in veel gevallen overbodig. Met deze uitstekende foto-applicaties schiet je bovendien nog knappere plaatjes.

Instagram

Een klassieker die zeker niet op dit lijstje mag ontbreken. Niet alleen omdat deze app voor veel geld verkocht is aan Facebook, maar omdat er sinds kort ook een Android-versie bestaat die je toelaat om de bekende retrofilters op je beelden los te laten. Instagram is overigens meer dan zomaar een foto-app: met meer dan 30 miljoen gebruikers is het meer een apart sociaal netwerk waar gelijkgestemde liefhebbers van retrofoto’s elkaar vinden. Blinkt uit door zijn eenvoudige bediening en kwaliteitsvolle filters. (4/5)
Beschikbaar voor: Android, iPhone


Hipstamatic

Hipstamatic is een andere foto-app die het retroprincipe erg genegen is, en nog een paar stappen verder gaat. In deze app moet je voor je begint te fotograferen namelijk eerst een geschikt filmrolletje, lens en flitser uitkiezen, die elk hun eigen speciale effecten aan je foto toevoegen. Nadat je hebt afgedrukt is het nog even wachten tot je foto is ontwikkeld. Phoneografen die het onderste uit de kan willen halen met Hipstamatic, moeten wel hun portefeuille bovenhalen. De app zelf kost 1,59 euro, en voor extra lenzen en fotorolletjes moet je telkens weer langs de kassa passeren. (4/5)
Beschikbaar voor: iPhone


Instacam

De naam geeft het al enigszins weg, maar deze app lijkt wel heel erg op het populaire Instagram. Omdat de Instagram-ontwikkelaars Windows Phone voorlopig links laten liggen, hebben enkele creatievelingen de app min of meer nagebouwd voor Windows-telefoons. En het moet gezegd: ze hebben dat behoorlijk goed gedaan. Instacam laat zich op dezelfde makkelijke manier bedienen, en ook de filters zorgen voor het beoogde effect op je beelden. (4/5)
Beschikbaar voor: Windows Phone


Camera 360 Ultimate

Deze app heeft veel goede eigenschappen, maar subtiel is dit fotografiehulpje in geen geval. Er zitten heel wat toffe effecten in, maar met namen als Huge Head, Colorful en Funny kan je al raden waar je je aan kan verwachten. Ook de verschillende scenes, waar je een foto op een billboard of in een museum kan laten verschijnen laten weinig aan de verbeelding over. De resultaten zijn eerder wisselvallig, en Camera 360 is dan ook vooral geschikt voor wie alle remmen los wil gooien, en minder voor de phoneograaf die een subtiele verbetering aan zijn foto wil maken. (3/5)
Beschikbaar voor: Android, iPhone 


Camera+

Bij Camera+ vind je niet enkel de plezierige retro-effectjes, maar ook enkele krachtige opties om heel snel beelden te verbeteren. Camera+ krijgt extra punten omdat je van elk effect zelf de intensiteit kan bepalen - bij de meeste andere foto-apps zijn effecten te nemen of te laten. Heel leuk zijn ook de vloeiende transities als je van het ene effect naar het andere schakelt. Als je maar één foto-app op je iPhone installeert, laat het dan deze zijn. (5/5)
Beschikbaar voor: iPhone


Camera ZOOM FX

Deze Camera ZOOM FX heeft heel wat in zijn mars, maar het is jammer dat je er zo hard naar moet zoeken. De filters van deze app zijn van uitstekende kwaliteit, maar de bediening van de menu’s en de gebruikersinterface laten te wensen over. En het is ook niet netjes dat een app waar we voor betaald hebben blijft zeuren over de verschillende (betalende) uitbreidingen die er zijn. Zelfs als die van goede kwaliteit zijn. (2/5)
Beschikbaar voor: Android


Vignette

De effecten van Vignette zien er erg natuurlijk uit, en ook de verschillende omkaderingen bieden echt een meerwaarde. Leuk aan deze app is dat je zorgvuldig samengestelde effectinstellingen (zoals filter en kader) kan bijhouden om later opnieuw te gebruiken. Meer nog: je kan je favoriete camera-instellingen als een snelkoppeling bewaren op een van de startschermen van Android, zodat je meteen de juiste foto maakt. Vignette is niet goedkoop (2,89 euro), maar zijn geld wel waard. Wie de app liever eerst uitprobeert kan een demoversie installeren. (3/5)
Beschikbaar voor: Android 


Camera Awesome

Van de makers van de online fotodienst Smugmug is er Camera Awesome. Ook hier de filters en effecten die we in de andere apps vinden (de basisset kan worden uitgebreid tegen betaling), maar toch ook enkele handigheidjes die maar weinig andere apps hebben. Zo kan je scherpstellen op één plek, en met een andere vinger de belichting van een andere plek gebruiken - het klinkt ingewikkelder dan het is. Een andere optie is een waterpas die er voor moet zorgen dat je nooit nog een scheve horizon fotografeert. Verder kan je ook klassieke compositiehulpjes activeren, zoals de regel van derden. (4/5)
Beschikbaar voor: iPhone


Lightbox Photos

Bij Lightbox geen tsunami aan effecten, maar diegene die er inzitten, zijn stuk voor stuk goed. Lightbox legt de nadruk op retro-effecten, maar heeft bijvoorbeeld ook een fisheye, een 8-bit-filter en een HDR-mogelijkheid. Foto’s die je met Ligthbox maakt, worden op je telefoon bewaard, maar je kan ook een Lightbox-account maken om ze meteen ook (al dan niet publiek) online te zetten of te delen via sociale netwerken. (4/5)
Beschikbaar voor: Android


Thumba Cam

De Windows Phone Marketplace is het kneusje van de appwinkels, maar hier en daar duiken er pareltjes op. En Thumba Cam is er daar één van. Zonder meer een onmisbare app voor iedereen met een Windows Phone. Deze app bevat enkele tientallen uitstekende effecten en bewerkingsopties. De handige voor/na-knop is een leuk visueel speeltje. (4/5)
Beschikbaar voor: Windows Phone

Welke apps gebruik jij om te fotograferen? Vul dit lijstje gerust verder aan.